Cynamon i miód to połączenie takich smaków i zapachów, które nieodwołalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Przepisów na pyszne i proste w wykonaniu ciastka cynamonowe z miodem jest bardzo dużo.
Dobrze wykonane, takie ciasteczka będą zachwycać nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim fenomenalnym zapachem. Wysuszone ciastka cynamonowe można ozdobić i powiesić na choince, zwłaszcza jeśli upieczemy je w różnych ciekawych, świątecznych foremkach. Wkrawanie i ozdabianie bożonarodzeniowych ciasteczek to wspaniałe zajęcie dla dzieci, które w ten oto sposób także mogą wziąć udział w świątecznych wypiekach.
PRZEPIS NA CIASTKA CYNAMONOWE
Składniki:
– 2 szklanki mąki,
– 3/4 szklanki cukru,
– 3 kopiaste łyżki miodu
– 2 jaja,
– 1 płaska łyżeczka sody,
– 1 kopiasta łyżka masła,
– 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
– sezam, orzechy, bakalie itp.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać do niej płynny miód i zarobić łyżką ciasto. Dodać cukier, sodę i cynamon a po lekkim przestygnięciu masło i jedno jajo. Dobrze wyrobić ciasto ręką aż będzie zupełnie gładkie. Rozwałkować ciasto na około 1/2 cm grubości, wykrawać foremkami ciasto, smarować roztrzepanym jajkiem i ozdabiać (sezamem, makiem, orzechami itp.) Układać na wysmarowaną masłem blachę w dwucentymetrowych odstępach, żeby miały miejsce na rozrośnięcie. Piec w gorącym piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 5 minut aż się zarumienią.
SPOSÓB NA OWSIANE CIASTECZKA Z MIODEM
Składniki:
– 220 g płatków owsianych,
– 200 g mąki,
– 200 g cukru brązowego,
– 100 g masła,
– 2 białka,
– 1/2 łyżeczki sody,
– 1/4 łyżeczki cynamonu,
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie
Wszystkie składniki sypkie wymieszać i odstawić. W misce ubić masło, cukier i białka. Porcjami dodawać sypkie składniki, dokładnie wymieszać. Na tę część blachy, która nie jest wysmarowana, nakładać łyżką do lodów porcje ciasta. Piec w 180°C przez 10 minut.
PYSZNE CIASTKA Z CYNAMONEM I JABŁKAMI
Składniki:
– 160 g mąki pełnoziarnistej,
– 20 g masła,
– 40 g miodu,
– 1 małe jabłko,
– 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– cukierki karmelki.
Przygotowanie
Masło i miód podgrzewamy, dodajemy przyprawę korzenną lub cynamon i całość lekko studzimy. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do przestudzonego masła z miodem i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Jakby było zbyt kleiste, to dosypujemy trochę mąki. Wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm, wycinamy foremkami ciasteczka i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Jak widać, przygotowanie ciastek cynamonowych wcale nie jest trudne ani czasochłonne. Świetnie nadadzą się na Boże Narodzenie, staną się zdrowym przysmakiem dla dzieci.