Domowe wypieki na tłusty czwartek

chrust-z-cukrem-pudemTłusty Czwartek, czyli zapusty, to w polskiej, a przede wszystkim chrześcijańskiej tradycji, o ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W praktyce oznacza to, że w tym dniu można swobodnie się objadać. W Tłusty Czwartek królują pączki, faworki, babeczki, muffiny i inne słodkości. Faworki, zwane także chrustem czy chruścikami, to polskie oraz niemieckie i litewskie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ FAWORKI KROK PO KROKU?

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki,
– 4-5 żółtek,
– 2 łyżki kwaśnej śmietany,
– 2 łyżki cukru pudru,
– 1 łyżka spirytusu (może być też ocet lub wódka),
– szczypta soli,
– cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
– tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Mąkę przesiać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie elastyczne a następnie okładać wałkiem, żeby się napowietrzyło. Ciasto, które się po uderzeniach rozpłaszczy podwijać pod spód i tak kilka razy aż zaczną powstawać pęcherzyki, ja okładałam ciasto wałkiem dobre 10 minut. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić w paski z nacięciem pośrodku. Jeden koniec paska przewlec przez nacięcie i przeciągnąć. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor a po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Smażyć powinno się w szerokich rondlach, żeby mogły swobodnie pływać a temperatura tłuszczu nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać. Powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra.

 

SZYBKI PRZEPIS NA PYSZNE OPONKI

Składniki:

– 40 dag mąki,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 10 dag cukru,
– 20 dag białego sera (dwukrotnie zmielonego),
– 8 łyżek oleju,
– 8 łyżek mleka,
– cukier puder,
– tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy ser, cukier, mleko i olej. Ciasto zagniatamy. Należy rozwałkować niezbyt cienko. Szklanką wykrawamy duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smażyć na głębokim tłuszczu, z każdej strony na rumiano. Usmażone kładziemy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Oponki posypujemy na końcu cukrem pudrem.

(Przeczytano 136 razy)