Jak zrobić pierniczki bożonarodzeniowe bez miodu?

pierniczki-z-lukremKorzenne ciasteczka można zaliczyć do bardzo aromatycznych. Ich smak oraz zapach powinny kojarzyć się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem. W wielu domach są stawiane na równi ze świątecznymi piernikami. Ciasteczka korzenne mogą przyjmować różne kształty, np. serduszek, gwiazd, bałwanków, choinek i wiele innych.

Ciastka korzenne są twarde i przyprawione typowo bożonarodzeniowymi aromatami. 5 grudnia, czyli w wigilię 6 grudnia, dnia, w którym wspominamy św. Mikołaja, holenderskie rodziny spotykają się u dziadków i obdarowują się drobnymi prezentami, podgryzając słodycze i popijając je gorącą czekoladą.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ PYSZNE KORZENNE CIASTECZKA?

Składniki
– 2 szklanki mąki,

– 2/3 szklanki cukru pudru,

– 200 g zimnego masła,

– 2 duże żółtka,

– 3-4 łyżki przyprawy do piernika.

Przygotowanie ciasteczek korzennych

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, zagnieść kruche ciasto (w miarę potrzeby dodać odrobinę zimnej wody). Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około jednego milimetra i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną. Piec w temperaturze 180°C – najlepiej z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę. Ciastka korzenne można dekorować lukrem, migdałami lub posypką.

 

PRZEPIS NA DOMOWĄ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKÓW

Składniki:

-4 łyżeczki mielonego cynamonu,
-1 ½ – 2 łyżeczki mielonych goździków,
-2 łyżeczki suszonego imbiru,
-1 łyżeczka kardamonu,
-½ łyżeczki kolendry,
-½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
-½ łyżeczki ziela angielskiego,
-½ łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu,
-szczypta zmielonego anyżu.

 

PIERNICZKI NA BOŻE NARODZENIE

Na kawałkach pergaminu piszemy wróżby. Masło i cukier utrzyj na masę. Dodaj mąkę, sól i przyprawy, a następnie zagnieć miękkie ciasto. Posyp stolnicę mąką. Podziel ciasto na 2 części. Jedną część ciasta odłóż i przykryj ściereczką.

Drugą część rozwałkuj na grubość ok. 3 cm a następnie wykrawaj okrągłe kształty przy pomocy szklanki. Karteczki z wróżbą pozawijaj w ruloniki i połóż je na wyciętych krążkach. Połącz po dwa krążki ciasta, wkładając pomiędzy nie karteczkę z wróżbą, a następnie ponownie rozwałkuj dwa leżące na sobie krążki ciasta.

Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 15 min. Przed pieczeniem można posmarować ciastka białkiem, dzięki temu będą się ładnie błyszczeć.

 

(Przeczytano 102 razy)