Jaka ryba zamiast karpia na Wigilię?

łosoś-na-kolację-wigilijnąOprócz panierowanego i smażonego karpia można podczas Wigilii podawać ryby na wiele innych sposobów. Zresztą można też przyrządzać różne gatunki ryb. Najważniejsze jest przecież to, żeby kolacja wszystkim naprawdę smakowała.

W średniowieczu karp, który został sprowadzony do polskich stawów z Azji jadany był tylko podczas specjalnych okazji. Stąd tradycja podawania właśnie takiej ryby podczas Wigilii. Jednak nie wszyscy przepadają za karpiem. Niektórzy twierdzą, że smakuje i pachnie dość mocno mułem. Co prawda namaczanie w mleku bardzo tutaj pomaga, ale istnieje mnóstwo innych ryb. Jeśli ktoś je woli, to jak najbardziej może podać je podczas kolacji wigilijnej. Żeby wszyscy byli zadowoleni można ustalić, że na stole pojawi się karp w sosie szarym, smażony czy robiony w galarecie oraz inna ryba. Tylko jaka?

 

PRZEPIS NA WIGILIJNEGO PSTRĄGA

Krok 1. To delikatna ryba, którą najlepiej usmażyć albo upiec. Wystarczy odpowiednio przygotowaną rybę położyć na foli posmarowanej masłem.
Krok 2. Następnie środek posolić i włożyć posiekany czosnek, natkę pietruszki i plaster cytryny.
Krok 3. Plasterki cytryny można położyć również na wierzchu ryby, razem z łyżką masła.
Krok 4. Zawijamy pstrąga w folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.

ORYGINALNY POMYSŁ NA WIGILIJNE ŚLEDZIE

Na wigilijnym stole mogą pojawić się również śledzie, na przykład w occie, majonezie czy śmietanie. Są jednak również bardziej oryginalne przepisy na świąteczne śledzie.

Składniki:

-matiasy
-2 cebule
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-keczup
-miód

Podsmażamy  poszatkowane cebule, dodajemy do nich 2 łyżki koncentratu, 2 łyżki keczupu oraz 2 łyżki miodu. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi matiasami.

 

PYSZNE ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI

Składniki:

-oliwa
-7 cebul
-koncentrat pomidorowy
-5 dag rodzynek
-matiasy w zalewie octowej
-pieprz
-sól

W tym przypadku matiasy z zalewy octowej miesza się z sosem z zeszklonych na oliwie cebul, 2 łyżek koncentratu pomidorowego,  rodzynek, pieprzu i soli. Takie śledzie powinny postać w lodówce przynajmniej 2 dni. Oczywiście podaje się je na zimno.

 

PRZEPIS NA ŁOSOSIA W MIGDAŁACH

Krok 1. Jeśli ktoś woli rybę na ciepło, to może przygotować łososia w migdałach.
Krok 2. Najpierw kawałki łososia myjemy i solimy.
Krok 3. Potem obtaczamy w mące i smażymy na maśle.
Krok 4. Następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu i zalewamy śmietaną połączoną z masłem ze smażenia.
Krok 5. Posypujemy wszystko uprażonymi migdałami i dajemy do piekarnika na około 20 minut.

(Przeczytano 123 razy)