Karp na słodko w galarecie

karp-w-galarecie-na-wigilięPanierowany i smażony karp jest najbardziej tradycyjnym rybnym daniem wigilijnym. Jednak warto też wypróbować inne przepisy, by moc zaskoczyć nie tylko gości, ale także wszystkich domowników nowym pomysłem na tradycyjnego karpia. Kto wie może bardziej zasmakuje nam karp w galarecie na słodko.

Bardzo ważnym dodatkiem są tutaj rodzynki. Karpia można nadziewać pieczarkami czy innymi dostępnymi grzybami, ale również specjalnym farszem, który dobrze się sprawdza w przypadku ryby na słodko.

 

TRADYCYJNY PRZEPIS NA KARPIA PO ŻYDOWSKU

Składniki:

-karp,
-2 cebule,
-marchewka,
-2 jajka,
-3 dkg rodzynek,
-3 dkg migdałów bez skórki,
-sok z 1/2 cytryny,
-łyżka cukru,
-liść laurowy,
-natka pietruszki

Rybę trzeba odpowiednio przygotować i podzielić na kawałki. Cebulę i marchewkę należy obrać i pokroić w plasterki, następnie dodać do nich cukier, sok z cytryny, liść laurowy i natkę pietruszki. Wszystko zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodajemy karpia, rodzynki i migdały. Gotujemy 30 minut. Następnie układamy kawałki ryby na półmisku. Wywar w którym się gotowała przecedzamy i łączymy z jednym żółtkiem. Przed zalaniem ryby wywarem układamy jeszcze pokrojone plasterki jajka na twardo. Kiedy całość wystygnie dajemy do lodówki. Tak przygotowana potrawa nazywana jest karpiem po żydowsku.

 

FASZEROWANY KARP W GALARECIE

Składniki:

-2 karpie,
-2 cebule,
-2 marchewki,
-1/2 selera,
-2 jajka,
-3 dkg rodzynek,
-3 dkg płatków migdałowych,
-sok z 1/2 cytryny,
-2 łyżki masła,
-2 bułki,
-1/2 szklanki mleka,
-liść laurowy,
-ziele angielskie,
-sól,
-pieprz,
-natkę pietruszki,
-łyżkę żelatyny

Z warzyw i przypraw przygotowujemy wywar i wkładamy do niego rybę. Wszystko razem może się potem gotować na małym ogniu nawet godzinę. W tym czasie robimy farsz z mięsa z usuniętych wcześniej z ryby głów oraz ogonów, podsmażonej cebuli, namoczonych w mleku bułek. Wszystko to należy przemielić, a następnie dodać żółtka, rodzynki, migdały, sól i pieprz, natkę pietruszki. Na końcu dodajemy pianę z ubitych białek i mieszamy.  Napełniamy tym farszem karpia i gotujemy jeszcze 30 minut. Potem wykładamy rybę na półmisek i zalewamy przecedzonym wywarem, wymieszanym z sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną. Po przestygnięciu wstawiamy do lodówki.

(Przeczytano 60 razy)