Ozdoby na Boże Narodzenia z warzyw i owoców

dekoracja-z-pomarańczamiZ roku na rok, my – gospodarze, podejmujący gości na wieczerzę wigilijną, zastanawiamy się, w jaki sposób ozdobić świąteczny stół. Wiemy na pewno, że musi być on wyjątkowy, niecodzienny, elegancki i piękny.

W przypadku elementów dekoracyjnych, również musi panować harmonia. Nie mieszajmy zbyt wielu rodzajów ozdób ze sobą – nadmiar nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli stawiamy na ułożenie bombek i choinek na środku stołu, nie decydujmy się na dokładanie jeszcze wielu innych motywów.

Starajmy się, aby stół świąteczny był inny każdego roku. Aby za każdym razem zachęcał na nowo swoją oryginalnością wystroju i barw. Nie masz pomysłu, w jaki sposób ozdobić stół podczas zbliżających się świąt? Nie wiesz, jaki element powinien stać się motywem przewodnim? A co powiesz na dekorację z jedzenia – na przykład z owoców i warzyw? Możesz wpleść ją zarówno do stroika i ozdobić nimi potrawy.

 

Ozdoby z owoców i warzyw zachwycają swoją oryginalnością i pięknym wyglądem. Nie są one stosowane tylko i wyłącznie jako ozdoby na stół sylwestrowy, bądź inną, szaloną imprezę. Nie wierzysz? Koniecznie skorzystaj z poniższych przykładów, dzięki którym krok po kroku wykonasz takie oryginalne ozdoby.

Nie musisz posiadać artystycznej duszy, aby zdecydować się na carving sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. Potrzebny będzie w tym celu nożyk do rzeźbienia, lub zwykły nóż z niewielkim ostrzem.

Takie ozdoby z pewnością zachwycą wszystkich, bowiem wyglądają bardzo elegancko i subtelnie. Nie potrzebujesz wymyślnych gatunków owoców czy warzyw – wystarczy sama marchewka, bądź pomidor czy rzodkiewka aby stworzyć niepowtarzalną dekorację potraw bądź stołu.

Możesz z nich wykonać kwiatuszki, szyszki, liście, które wpleciesz w świąteczny stroik, bądź umieścisz na półmiskach z potrawami, czy przy każdym talerzyku. My proponujemy kwiatuszki.

 

JAK ZROBIĆ MARCHEWKOWY KWIAT?

Pomidora, rzodkiewkę, ugotowaną marchewkę bądź inne warzywo czy owoc posiadający skórkę, obieramy w koło ostrym nożem. Ważne jest, aby podczas obierania nie przerwała nam się skórka! Musi być w całości.

Teraz wystarczy tylko zwinąć skórkę, aby uzyskać subtelny kwiatuszek, wyglądem przypominający różę.

Stół i stroiki świąteczne również udekoruj podobnym motywem – możesz wykonać niepowtarzalne ozdoby z suszonych owoców.

 

ORYGINALNY POMYSŁ NA OZDOBY Z CYTRUSÓW

Cytrynę i małą pomarańczę pokrój w cienkie plasterki. Przez 10 minut namaczaj je w soku z cytryny, a następnie umieść w piekarniku o temp. 130 – 140°C, na godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 2 godziny.

Mandarynki z kolei, możesz ponacinać na skórce i również suszyć w piekarniku. W ten sposób uzyskasz niepowtarzalne bombki, które stanowić będą wspaniałą  dekorację stołu.

 

(Przeczytano 402 razy)