Przepis na śledzie po cygańsku

śledź-w-sosie-pomidorowymDla śledzi po cygańsku charakterystyczne jest użycie koncentratu pomidorowego. Często dodaje się także ketchup. Tak czy inaczej potrawa ma pomidorowy smak oraz czerwoną barwę.

Bardzo podobny jest zresztą przepis na . Jednak ta potrawa powinna postać w lodówce przez jeden dzień. Zdecydowanie szybciej można zabrać się za jedzenie sałatki po cygańsku. Natomiast zrobienie sałatki po cygańsku wymaga mniej więcej tle czasu, co przygotowanie na przykład śledziowej sałatki z groszkiem czy fasolą. Dobieranie poszczególnych składników zależy od przepisu jaki mamy przed oczami, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie w danej rodzinie lub po prostu od własnego gustu i smaku.

SPOSÓB NA ŚLEDZIA PO CYGAŃSKU

Jej przygotowanie jest dosyć proste, a chłodzenie powinno trwać około godziny.

Składniki:

-5 filetów śledziowych
-2 kiszone ogórki,
-papryka czerwona,
-cebula,
-natka pietruszki,
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-oleju,
-łyżka octu winnego,
-sól,
-pieprz,
-mielona papryka

Śledzie, ogórki, paprykę, cebulę i pietruszkę trzeba pokroić lub posiekać. Koncentrat pomidorowy, olej, ocet winny i przyprawy należy wymieszać. Następnie wszystko razem łączymy i wstawiamy do lodówki. Kolejny pomysł zawiera również oczywiście koncentrat pomidorowy. Łączy się go z olejem i przyprawami – przede wszystkim pieprzem oraz papryką. Tak przygotowanym sosem polewamy posiekane śledzie, ogórki kiszone oraz cebule.

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ PO CYGAŃSKU Z KETCHUPEM

Sos do sałatki po cygańsku można zrobić także z ketchupu, oleju, musztardy, papryki w proszku, cukru i pieprzu. Inna wersja to: koncentrat pomidorowy, oliwa, ocet, papryka, pieprz.

Kolejna propozycja: ketchup, oliwa, musztarda, cukier i czosnek. Natomiast jeśli chodzi o składniki podstawowe niektórzy dodają też grzybki marynowane czy rodzynki. Jednak wersja z rodzynkami bardziej przypomina już śledzie po kaszubsku, bo cebulę z koncentratem pomidorowym, ketchupem i rodzynkami należy podsmażyć.

Często potrzebne są kolejne próby, żeby w końcu osiągnąć idealne połączenie. Chociaż wcale nie wiadomo czy będzie ono odpowiadało tak samo wszystkim domownikom czy gościom. Na pewno warto próbować różnych rzeczy i eksperymentować w kuchni.

(Przeczytano 60 razy)