Dla śledzi po cygańsku charakterystyczne jest użycie koncentratu pomidorowego. Często dodaje się także ketchup. Tak czy inaczej potrawa ma pomidorowy smak oraz czerwoną barwę.
Bardzo podobny jest zresztą przepis na śledzie po kaszubsku. Jednak ta potrawa powinna postać w lodówce przez jeden dzień. Zdecydowanie szybciej można zabrać się za jedzenie sałatki po cygańsku. Natomiast zrobienie sałatki po cygańsku wymaga mniej więcej tle czasu, co przygotowanie na przykład śledziowej sałatki z groszkiem czy fasolą. Dobieranie poszczególnych składników zależy od przepisu jaki mamy przed oczami, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie w danej rodzinie lub po prostu od własnego gustu i smaku.
SPOSÓB NA ŚLEDZIA PO CYGAŃSKU
Jej przygotowanie jest dosyć proste, a chłodzenie powinno trwać około godziny.
Składniki:
-5 filetów śledziowych
-2 kiszone ogórki,
-papryka czerwona,
-cebula,
-natka pietruszki,
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-oleju,
-łyżka octu winnego,
-sól,
-pieprz,
-mielona papryka
Śledzie, ogórki, paprykę, cebulę i pietruszkę trzeba pokroić lub posiekać. Koncentrat pomidorowy, olej, ocet winny i przyprawy należy wymieszać. Następnie wszystko razem łączymy i wstawiamy do lodówki. Kolejny pomysł zawiera również oczywiście koncentrat pomidorowy. Łączy się go z olejem i przyprawami – przede wszystkim pieprzem oraz papryką. Tak przygotowanym sosem polewamy posiekane śledzie, ogórki kiszone oraz cebule.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ PO CYGAŃSKU Z KETCHUPEM
Sos do sałatki po cygańsku można zrobić także z ketchupu, oleju, musztardy, papryki w proszku, cukru i pieprzu. Inna wersja to: koncentrat pomidorowy, oliwa, ocet, papryka, pieprz.
Kolejna propozycja: ketchup, oliwa, musztarda, cukier i czosnek. Natomiast jeśli chodzi o składniki podstawowe niektórzy dodają też grzybki marynowane czy rodzynki. Jednak wersja z rodzynkami bardziej przypomina już śledzie po kaszubsku, bo cebulę z koncentratem pomidorowym, ketchupem i rodzynkami należy podsmażyć.
Często potrzebne są kolejne próby, żeby w końcu osiągnąć idealne połączenie. Chociaż wcale nie wiadomo czy będzie ono odpowiadało tak samo wszystkim domownikom czy gościom. Na pewno warto próbować różnych rzeczy i eksperymentować w kuchni.