Smacznym ciastem doskonale prezentującym się na świątecznym stole jest rolada biszkoptowa z kremową masą i kolorowymi dodatkami w postaci galaretki lub pokrojonych owoców. To niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu przysmak.
Po upieczeniu biszkoptu wystarczy po wierzchu rozprowadzić krem, ułożyć wybrane dodatki, starannie zawinąć i schłodzić w lodówce.
Taki sposób podania, wydawałoby się zwykłego biszkopta, jest niezwykle efektowne, mimo że nie spędzamy całego dnia w kuchni. Tym wypiekiem zrobimy na pewno duże wrażenie na przybyłych gościach i rodzinie.
ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM I GALARETKĄ
Składniki na biszkopt:
-szklanka mąki pszennej
-6 jajek
-pół szklanki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru pudru
Składniki na nadzienie:
-1,5 szklanki mleka
-budyń waniliowy
-2/3 kostki masła
-5 łyżek cukru
-galaretka truskawkowa
Przygotowanie biszkopta:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a na końcu żółtka. Wsypujemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10-12 min. (180 °C). Upieczony biszkopt wykładamy na suchą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w formę rolady. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Galaretkę wykonujemy zgodnie z przepisem na etykiecie. Aby można było ją później pokroić, używamy jedynie 1,5 szklanki wody. Przelewamy do płaskiego podłużnego naczynia. Budyń przygotowujemy wedle przepisu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem i schłodzonym budyniem.
Zwijanie rolady krok po kroku
1.Biszkopt rozwijamy na blacie, ściągamy ściereczkę.
2.Równomiernie smarujemy kremem budyniowym.
3.Na wierzchu układamy pokrojoną w podłużne pasy galaretkę.
4.Ściśle zwijamy.
5.Gotową roladę delikatnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Składniki na biszkopt:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-5 jajek
-2/3 szklanki cukru
-łyżeczka cukru waniliowego
-2 łyżeczki kakao
Składniki na nadzienie:
-2 szklanki śmietany kremówki
-4 łyżki cukru pudru
-30 dag brzoskwiń z puszki
Do ozdoby: płynna czekolada mleczna
Przygotowanie ciasta:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem połowy przygotowanego cukru. Żółtka ucieramy na gładki krem z pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej (z żółtek i z białek) wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Na płaską blaszkę wyłożoną pergaminem wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy przez kwadrans w temp. 160°C. Lekko przestudzony biszkopt przykrywamy wilgotną ściereczką, a pergamin ostrożnie usuwamy. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowanie nadzienia:
Odsączone brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Łączymy z owocami. Wystudzony biszkopt rozwijamy, pokrywamy warstwą masy z owocami, po czym ponownie zawijamy. Dekorujemy kleksami z czekolady. Przed podaniem schładzamy w lodówce.