Soczysty karp duszony w piwie

karp-duszony-w-piwieMożna przyrządzać karpia z różnymi dodatkami. Wigilijna ryba to nie koniecznie ta w panierce, na maśle. Tak więc jest karp z pieczarkami, cebulą, rodzynkami, w piwie, w sosie szarym będzie wspaniałym pomysłem na bożonarodzeniową przekąskę.

Przepis na duszonego karpia jest bardzo prosty, wystarczy ściśle trzymać się prezentowanych wskazówek, a z pewnością danie będzie smakowało nie tylko domownikom, ale także zaproszonym gościom. Wcale nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej by stworzyć wspaniałe dania. Jak w takim razie zrobić karpia duszonego w cebuli?


DUSZONY KARP Z CEBULKĄ KROK PO KROKU

Krok 1. Najpierw przygotowujemy rybę w taki sposób, żeby otrzymać dzwonki. Solimy je i posypujemy pieprzem. Rozpuszczamy 5 dag masła, dodajemy rybę oraz obraną i drobno posiekaną cebulę. W sumie powinno jej być nawet 15 dag.
Krok 2. Przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu ponad kwadrans. Po tym czasie mieszamy łyżkę mąki z wodą, wlewamy do ryby z cebulą i doprowadzamy do zagotowania.
Krok 3. Potem całość powinna się dusić jeszcze chwilę na niewielkim ogniu. Natomiast można też dusić rybę z różnymi innymi warzywami. Warzywa dodaje się do zupy rybnej, do karpia w galarecie, ale świetnie sprawdzają się też w duszonej potrawie.


PRZEPIS NA DUSZONEGO KARPIA Z WARZYWAMI

Składniki:

-dzwonki karpia
-2 marchewki,
-natka pietruszki,
-korzeń piertuszki
-3 cebule,
-3 pomidory,
-2 papryki,
-2 łyżki masła,
-½ szklanki białego wina wytrawnego,
-koperek,
-pół łyżeczki cukru,
-pieprz,
-sól

Dzwonki karpia posypujemy solą i pieprzem. Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę ścieramy na tarce, cebulę obieramy i kroimy, pomidory bez skórki dzielimy na ćwiartki, paprykę również myjemy i kroimy. Warzywa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, dodajemy troszkę wody i dusimy. Następnie dodajemy karpia i wino, przykrywamy. Kiedy już wszystko będzie miękkie dosypujemy cukier, sól i pieprz. Przed podaniem posypujemy danie pietruszką i koperkiem.


SPOSÓB NA KARPIA W PIWIE

Kolejny przepis na duszonego karpia dotyczy jego przyrządzania w piwie. Zaleca się tutaj użycie filetów. Do garnka wlewamy 2 szklanki piwa oraz dodajemy ½ obranej i posiekanej cebuli, posiekany ząbek czosnku, pokrojonego selera naciowego, liść laurowy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.

Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy już na małym ogniu. Po kwadransie można dodać filety z karpia skropione sokiem z cytryny. Ryba powinna się dusić w piwie około kwadrans. Potem wyjmujemy ją i serwujemy posypane natkś pietruszki. Ma bardzo ciekawy smak.

(Przeczytano 50 razy)