Wielkanocne muffinki z marcepanem

babeczki-z-marcepanemMuffinki i babeczki to smakowite przekąski idealne na różnego rodzaju święta. W zależności od świąt, można upiec zarówno bożonarodzeniowe, jak i wielkanocne. Na świetnie sprawdzą się babeczki piernikowe, z marcepanem, orzechami, żurawiną. Babeczki staną się także bardzo ciekawym i smacznym zamiennikiem bab wielkanocnych czy mazurków.

 

PIERNIKOWE MUFFINKI KROK PO KROKU

Składniki

składniki suche:

– 1,5 szklanki mąki,
– 3 łyżki kakao,
– 0,5 szklanki cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 łyżki przeprawy do pierników,

składniki mokre:

– 2 jajka,
– 4 łyżki oleju,
– 2 łyżki miodu,
– 1 szklanka mleka,

pozostałe:

– 100 g marcepanu pokrojonego w kostkę,
– 30 g żurawiny,
– 50 g groszków czekoladowych,
– cukier puder do posypania.

Przygotowanie

W jednej misce dokładnie wymieszać składniki suche, a w drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre. Połączyć zawartość misek wlewając składniki mokre do suchych składników. Wymieszać tylko do ich połączenia. Ważne aby nie mieszać za długo. Dodać pozostałe dodatki i jeszcze raz wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180° C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Jeśli nie przepadamy za marcepanem, śmiało można użyć bakalii lub w ogóle pominąć ten składnik.

 

PRZEPIS NA CZEKOLADOWE BABECZKI WIELKANOCNE

Składniki na ok. 9 babeczek

– 90 g miękkiego masła,
– 80 g drobnego cukru,
– 130 g mąki pszennej,
– 1 łyżeczka proszku dopieczenia,
– 2 jajka,
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
– 100 g posiekanej czekolady lub chipsów czekoladowych,
– jajeczka cukrowe z czekoladą do dekoracji,
– 150 ml śmietany kremówki,
– 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC (u 165°C z termoobiegiem). Wystudzić na kratce. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ozdobić wystudzone babeczki, środek udekorować jajeczkami.

Babeczki dobre na wszystko!

Jak widać z powyższych przepisów, muffinki sprawdzą się świetnie jako ciastko wielkanocne. Babeczki można przygotować w wersji „light”, dzięki czemu można nimi poczęstować nawet osoby na diecie lub z cukrzycą. Najważniejsze, to dobrać odpowiednie składniki: smaczne i zdrowe.

(Przeczytano 205 razy)