Na Wigilię nie może zabraknąć tak smacznego dania jak pierogi z kapustą i grzybami. Kapusta w ogóle jest jednym z ważniejszych składników wigilijnych, ponieważ zostaje wykorzystywana do przyrządzania potraw góralskich jak i do wykonania innych smakołyków, wedle tradycyjnych receptur we wszystkich regionach Polski.
Zazwyczaj pierogi, podobnie jak i uszka, gotuje się, następnie podając ze skwarkami lub sosem. Ale to nie jedyna metoda ich przyrządzania, bardzo ciekawych, pięknie się prezentującym i niezwykle smakowitym jest sposób na pieczone pierożki. Są chrupiące, ładnie zrumienione nic, więc dziwnego, że szybko znikają z półmisków. Na samą myśl już cieknie ślinka, a jeśli na Wigilię nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji posmakować owej potrawy koniecznie trzeba zrobić ją w tym roku. Tak przygotowane pierogi można podawać również za tradycyjnym czerwonym barszczem.
PRZEPIS NA PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:
Na ciasto:
niecała kostka masła- 150g
3 szklanki mąki
3 łyżki śmietany
2 żółtka (lub jedno całe jajo i jedno żółtko)
szczypta soli
Na farsz:
20 dag pieczarek, mogą być też leśne grzyby mrożone
0,5 kg ugotowanej wcześniej kapusty kiszonej lub świeżo ugotowanej, zależnie od upodobań smakowych
1 cebula
garść leśnych grzybów suszonych
1 cebula
dwa białka surowe
oliwa lub olej
sól, pieprz, kminek.
Podane składniki wystarczą na ok. 6-7 porcji.
Wykonanie wygląda tak, że najpierw przygotowujemy ciasto, które później zostanie schłodzone w lodówce. W ramach tego przesianą mąkę i schłodzone masło siekamy nożem a następnie dodajemy żółtka, śmietanę i sól. Całość należy szybko zagnieść i umieścić w lodówce na 2 godziny.
Podczas oczekiwania na schłodzone ciasto zrobimy nadzienie. Kapusta wcześniej ugotowana z dodatkiem kminku, powinna być odcedzona i drobno posiekana. Następnie namoczone suszone grzyby odsączamy i wraz z drobno pokrojonymi cebulą i pieczarkami podsmażamy na oleju lub oliwie. Kapustę dodajemy pod koniec smażenia wcześniej wymienionych składników wraz z solą i pieprzem a następnie jeszcze przez moment dusimy wszystko razem. Po zdjęciu z ognia i wystudzeniu, dodajemy rozmącone 1 białko.
Ciasto po wyjęciu z lodówki, należy rozwałkować cienko i kroić na kwadraty. Na każdym z nich umieścić odpowiednią ilość nadzienia i zlepiać. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 25 minut.