Jak ozdobić babeczki na Halloween?

dekorowanie-muffinek-czekoladaTworząc i piekąc wypieki na Halloween można wykazać się nie lada kreatywnością. Wypieki mogą nawiązywać do różnych halloweenowych tradycji i upiornych akcentów. A podczas robienia takich ciastek czeka nas też wyśmienita zabawa. Dzięki odpowiednim formom można tworzyć duchy, pająki czy inne straszydła.

Rodzinne pieczenie muffinek może być wspaniałym pomysłem na zorganizowanie czasu dzieciom w kuchni pod czujnym okiem mamy. To wspaniała alternatywa dla oglądania telewizji czy siedzenia przed komputerem. Takie wydarzenia będą ciepło wspominane przez dzieci, które chętniej będą pomagać w domu.

 

PRZEPIS NA CIASTKA – PALCE CZAROWNICY

Składniki

– 225 g miękkiego masła,

– 1 szklanka cukru pudru,

– 1 jajko,

– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

– 350 g mąki pszennej,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka soli,

– 100 g całych migdałów,

– 1 tubka czerwonego lukru dekoracyjnego.

Przygotowanie

Połączyć w misce masło, cukier, jajko i ekstrakty waniliowy i migdałowy. Miksując, stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 do 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Lekko natłuścić formy do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki. Nałożyć czubatą łyżeczkę ciasta na papier woskowy i rolować ciasto do uzyskania wałeczka w kształcie palca. Lekko przycisnąć w dwóch miejscach – aby powstały wystające kostki palca. Na jednym końcu wcisnąć migdał, aby powstał długi paznokieć. Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w miejscach wystających kostek, aby powstały bruzdy. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku do uzyskania lekko złotego koloru, ok. 20 do 25 minut. Usunąć migdały z końca każdego ciastka, wycisnąć w to zagłębienie niewielką ilość czerwonego lukru i ponownie wcisnąć migdały.

 

JAK ZROBIĆ MUFFINY Z PAJĘCZYNĄ?

Składniki

– 150 g masła,

– 225 g cukru,

– 4 jajka,

– 1 i 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego,

– 200 g mąki,

– 60 g kakao,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1/4 łyżeczki soli,

– 175 ml mleka,

– 300 g lukru białego,

– 300 g lukru czekoladowego.

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Natłuścić formę do muffinów lub wyłożyć foremkami z papieru. W średniej misce utrzeć mikserem masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszać jajka i wanilię. W osobnej misce połączyć mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy na przemian z mlekiem do momentu połączenia wszystkich składników. Nałożyć ciasto do foremek równomiernie za pomocą łyżki. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, do momentu, gdy po lekkim naciśnięciu będą sprężynować. Ostudzić pozostawiając w foremce. Po ostudzeniu wyłożyć z foremek i posmarować wierzch białym lukrem. Następnie narysować lukrem czekoladowym okręgi od środka do zewnątrz. Okręgi powinny być w 1-2 cm odstępach. Następnie zaczynając od środka przeciągnąć nożem lub patyczkiem od środka do krawędzi babeczki. Na koniec można na środku umieścić plastikowego pająka.

 

(Przeczytano 1 razy)