Doskonałą propozycją dla osób chcących w łatwy i szybki sposób przygotować świąteczne smakołyki są ciastka bez pieczenia, które przed podaniem schładzamy w lodówce. Mogą to być ciasteczka z masą budyniową, orzechową, czekoladową, z galaretką, z owocami, na spodzie z herbatników lub biszkoptów, w formie aromatycznych trufelek, szyszek z ryżu preparowanego albo ciasteczek z nadzieniem.
Robienie takich ciasteczek jest wspaniałą okazja do tego, by dzieci mogły pomagać w kuchni. Ich zadaniem na przykład, było by dekorowanie ich lukrem, bądź wiórkami czekolady, mogą także wycinać z ciasta różnorodne kształty.
CIASTKA CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA
Składniki:
-pół kostki masła
-1,5 szklanki cukru
-szklanka jogurtu naturalnego
-2 płatków owsianych
-4 łyżki kremu czekoladowego
-2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Roztopione masło, jogurt, cukier i kakao łączymy w jednym naczyniu i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy płatki owsiane z kremem czekoladowym. Całość dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżeczki małe kulki i układamy na foremce. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Składniki:
-ok. 20 herbatników
-3 szklanki mleka
-kostka masła
-pół szklanki mąki tortowej
-2 jajka
-1/3 szklanki cukru
-1 budyń waniliowy
Do dekoracji: cukier puder
Sposób przygotowania:
W naczyniu z płaskim dnem układamy połowę herbatników, jeden przy drugim. Szklankę mleka miksujemy z mąką, jajkami i margaryną. Z 2 szklanek mleka przyrządzamy budyń. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i wylewamy na herbatnikowy spód. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Przed podaniem schładzamy w lodówce i dekorujemy cukrem pudrem. Dzielimy na porcję wycinając wzdłuż krawędzi herbatników.
JAK ZROBIĆ ŚWIĄTECZNE SZYSZKI?
Składniki:
-15 dag ryżu preparowanego
-pół kostki margaryny
-30 dag krówek mlecznych
-2 łyżki miodu
-1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
Margarynę roztapiamy na słabym ogniu, stopniowo dodajemy pokrojone krówki, miód i kakao. Cały czas mieszamy do momentu aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Wówczas łączymy ją z ryżem preparowanym. Z ciepłej mieszanki formujemy szyszki. Układamy je na płaskim naczyniu i wstawiamy do lodówki.
SPOSÓB NA PYSZNE TRUFELKI KOKOSOWE
Składniki:
-szklanka pokruszonych herbatników
-szklanka serka homogenizowanego o smaku waniliowym
-roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-5 łyżek wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Do pokruszonych ciasteczek dodajemy serek homogenizowany, płynną czekoladę i cukier waniliowy. Z powstałej masy formujemy małe kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
CIASTKA BANANOWE BEZ PIECZENIA
Składniki:
-3 szklanki mleka
-1/3 kostki masła
-1/3 szklanki cukru
-pół szklanki mąki
-1 budyń bananowy
-1 galaretka pomarańczowa
-1 banan
-ok. 20 herbatników
Sposób przygotowania:
Szklankę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. 2 szklanki mleka łączymy z mąką i budyniem, a następnie wlewamy do naczynia z gotującym się mlekiem. Dokładnie mieszamy do momentu zgęstnienia masy. Połowę herbatników układamy na dnie naczynia, zalewamy kremem budyniowym i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzchu układamy plasterki bananów, a całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dzielimy na porcje.