Puszysty sernik z kakaowym spodem

pyszny-sernik-z-ciemnym-spodemCiasta ciekawe kolorystycznie budzą coraz większe zainteresowanie. Do ich wypieku można używać barwników spożywczych lub też naturalnych składników dających fajne efekty kolorystyczne. Przykładem klasycznego a zarazem bardzo smacznego i ciekawie wyglądającego jest z ciastem kakaowym.

Połączenie bardzo trafne a doznania smakowe na najwyższym poziomie. Takie ciasto można przyrządzić na wiele sposobów z ciemnym spodem lub też z kakaową kruszonką na wierzchu sernika. Ogólnie rzecz ujmując, sernik z czekoladą to wyśmienite połączenie, jakiemu trudno się oprzeć. Serowiec z polewą czekoladą to pyszny deser na niedzielne popołudnie. Natomiast wykonanie nie jest karkołomne, wystarczy zgromadzić odpowiednie składniki.

 

SEROWIEC NA CIEMNYM CIEŚCIE

Taki wypiek można zrobić z ciastem kakaowym na spodzie i wykorzystać je także do udekorowania wierzchu sernika

Składniki na ciasto:

-30 dkg mąki
-2 łyżki cukru pudru
-pół kostki masła
-2 żółtka
-100 ml kwaśnej śmietany
-2 czubate łyżki ciemnego kakao

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem nie wyrabiając ich zbyt długo, tylko do połączenia wszystkiego w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce przez godzinę. Jedna z nich będzie stanowić kakaowy spód sernika druga wierzchnią warstwę.

Składniki na masę serową:

-1 kg białego trzykrotnie zmielonego twarogu lub serka z wiaderka
-1 cukier waniliowy
-opakowanie rodzynek 100g
-4 jajka
-0,5 szklanki cukru
-200ml śmietanki kremówki
-duży budyń waniliowy bez cukru lub 3 łyżki mąki kartoflanej

Żółtka oddzielić od białek ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując nadal dodawać po odrobinie ser i śmietanę a na koniec budyń lub mąkę kartoflaną. Następnie z białek ubić pianę ze szczyptą soli i wymieszać przy użyciu łyżki z serem. Rodzynki przed dodaniem do sernika najlepiej sparzyć wrzątkiem a następnie lekko oprószyć mąką i dopiero wrzucić do masy serowej. Kakaowe ciasto wyjąć z lodówki jedną częścią wylepić dno blachy do pieczenia, następnie wylać na nią masę sernikową. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na wierzch sernika i piec całość w temp. 190 °C przez około 60 min. Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Podawać można sernik z polewą z białej czekolady. Jest to jeden z ciekawych przepisów na sernik podobnie jak serowiec z rosą.

(Przeczytano 2 223 razy)