Serwetki z kieszonką na Wigilię

serwetka-z-motywem-świątecznymCo więc pojawia się na wigilijnym stole? Oczywiście talerze, sztućce, kieliszki, czasem podkładki, no i rzecz jasna serwetki. Najczęściej są to serwetki materiałowe, bardziej gustowne niż papierowe, świadczące o tym, że gospodarz poważnie traktuje gości. Są bardzo poręczne i przydatne, by nie zaplamić ubrania, wytrzeć usta lub ręce. Ale na tym nie kończy się ich rola.

Pięknie nakryty stół wymaga by znalazły się na nim ciekawie uformowane serwety. To nie nowy sposób przyozdabiania stołów, od lat tak czynią eleganckie lokale szykujące się na duże przyjęcia oraz przygotowujące stoliki dla indywidualnych gości.

To wyraz dobrego smaku a widok wspaniale uformowanej serwetki cieszy oko, przykuwa uwagę i świadczy o dobrym guście gospodarza. Do wyboru mamy wiele sposobów składania serwet materiałowych. Można je umieszczać w serwetniku, obrączce czy kieliszku. To jak się zaprezentują zależne jest od fantazji dekorującego.

Bardzo fajnym i zarazem praktycznym pomysłem jest formowane serwety tak by powstała kieszonka na sztućce. To jednocześnie gustowna i higieniczna forma przygotowania widelca, noża i łyżki przed spożyciem posiłku. Istnieje nie jeden sposób by tak uformować serwetę.

 

Wszystko zależy od tego jak ma wyglądać po złożeniu. Może mieć jedną kieszonkę na nóż i widelec lub dwie a nawet trzy także na małą łyżeczkę. Uformujemy ją tworząc stożek lub na kształt prostokąta.

 

JAK ZŁOŻYĆ SERWETKĘ W KIESZONKĘ KROK PO KROKU?

• Rozkładamy serwetę płasko na stole

• Zginamy w dół a potem jeszcze na pół by utworzyć kwadrat

• Układamy serwetkę tak by jej lewe górne rogi były luźne a następnie pierwszy z nich zaginamy w poprzek na pół

• Serwetkę zagięciami obracamy do spodu i składamy prawy bok ok. 1/3 długości i tak samo postępujemy z lewym bokiem

• Odwracamy serwetę i gotowe-serweta z jedną kieszonką.

 

POMYSŁ NA KIESZONKĘ Z ZAKŁADKAMI:

• Rozkładamy serwetę płasko na stole

• Zaginamy dwukrotnie tworząc kwadrat

• Układamy ją tak by prawe górne rogi były luźne

• Pierwszy z nich (wierzchni) zwijamy w rulonik do połowy serwety, podobnie zwijamy kolejne dwa rogi

• Obracamy serwetę i znów zawijamy prawy bok do 1/3 długości podobnie jak lewy i kieszonka z zakładkami gotowa.

(Przeczytano 813 razy)