Świąteczny sernik bez cukru

sernik-dla-diabetykówChorzy na cukrzycę muszą na co dzień odmawiać sobie wielu smakołyków, jednak odpowiedni dobór składników sprawi, że także diabetycy będą mogli delektować się świątecznymi wypiekami.

Wypieki bożonarodzeniowe dla cukrzyków pozbawione jest tradycyjnego białego cukru, a zamiast niego używane są m.in. słodziki, cukier brzozowy (ksylitol), fruktoza lub stewia.
Natomiast zdrową alternatywą dla mąki pszennej może być mąka żytnia albo pełnoziarnista.

Dzięki tym przepisom osoby borykające się z problemem cukrzycy, nie będą już skazane na niedogodności związane ze swą ścisłą dietą i będą mogły cieszyć się świątecznymi wypiekami razem ze swoja rodzina i bliskimi.

 

PLACEK Z OWOCAMI DLA DIABETYKÓW

Potrzebne składniki:

-2 szklanki mąki żytniej
-1/3 szklanki śmietany kremówki
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-4 jajka
-2 łyżki oliwy z oliwek
-30 dag gruszek
-30 dag moreli
-2 szczypty cynamonu
-2 łyżki fruktozy

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z dodatkiem mąki, oliwy z oliwek i łyżki fruktozy. Dolewamy śmietanę i jogurt. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gruszki i morele obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Na dnie natłuszczonej blaszki układamy owoce, posypujemy je cynamonem i polewamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut (200 °C).

 

ŚWIĄTECZNY DLA CUKRZYKÓW

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

-pół kg mąki żytniej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kostka margaryny
-2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
-2 jajka

Na nadzienie:

-1 kg twarogu półtłustego
-1 budyń waniliowy
-pół kostki masła
-4 jajka
-pół szklanki cukru brzozowego
-pół kg brzoskwiń z puszki
-do ozdoby: płynny lukier (wykonany na bazie zmielonego ksylitolu)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto: Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i  ksylitolem. Stopniowo dodajemy margarynę i żółtka, po czym całość dokładnie wyrabiamy. Jednolite ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przygotowujemy masę: Jajka miksujemy z cukrem brzozowym, masłem i budyniem. Stopniowo dodajemy twaróg. Na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem wykładamy jedną część schłodzonego ciasta. Następnie wylewamy masę serową i równomiernie układamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Przykrywamy drugą porcją zimnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. Po ostudzeniu dekorujemy płynnym lukrem.

 

DIETETYCZNE CIASTO BOŻONARODZENIOWE

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-2 jajka
-pól szklanki jogurtu naturalnego
-1/3 szklanki miodu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szklanka startej marchewki
-garść rodzynek
-garść suszonych moreli
-5 łyżek oliwy z oliwek

Na polewę:

-małe opakowanie serka waniliowego bez cukru

-2 łyżeczki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z dodatkiem miodu, jogurtu i oliwy. Do jednolitej masy dodajemy startą marchewkę, pokrojone rodzynki i morele. Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 45 min. (180 °C). Po ostudzeniu polewamy serkiem waniliowym z dodatkiem syropu klonowego.

(Przeczytano 5 307 razy)