Przepis na tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami

barszczyk-kiszony-na-wigilieKiedy barszcz powjawia się na stole to znak, iż można zacząć wigilijną kolację. Nasi pradziadowie wierzyli, że magiczne właściwości buraków zapewniają im długowieczność i urodę. Nic dziwnego skoro zawarty w nich barwnik ma działanie przeciwnowotworowe. Są również źródłem witaminy A, B1, B2 i E.

Prawdziwy wigilijny barszcz powinien być zrobiony na samodzielnie przygotowanym zakwasie. Ponieważ zakwas można przechowywać dosyć długo, to można go zrobić już przed Świętami. Ile potrzeba czasu, by idealny zakwas buraczany był gotowy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

 


JAK ZROBIĆ TRADYCYJNY ZAKWAS?

Najlepiej do przygotowania zakwasu nadaje się gliniane naczynie, ale ewentualnie może to być również duży słój. Dajemy do niego:
– 3 kg obranych i pokrojonych buraków,
– kilka ząbków czosnku,
– 10 ziarenek pieprzu,
– szczyptę majeranku,
zalewamy ciepłą wodą, tak żeby wszystko było nią przykryte

Następnie kładziemy na górze dwie kromki chleba razowego. Przykrywamy słój ścierką, obwiązujemy ją dookoła górnej części naczynia i zostawiamy na 5 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie zakwas jest gotowy i można go przelać do butelek. Taki kwas należy również stosować w przypadku anemii lub leczenia antybiotykami, ponieważ podnosi hemoglobinę we krwi. To jest oczywiście przepis naszych mam i babć, ale istnieją również inne jego rodzaje. Przykładem tu będzie zakwas bezglutenowy, który przyrządzany jest podobnie jak tradycyjny, z tym wyjątkiem, że nie dodajemy do niego chleba.


WIGILIJNY BARSZCZ KROK PO KROKU

Jeśli chodzi o przygotowanie samego barszczu, to:
KROK 1 Zaczynamy od obrania i pokrojenia 3 cebul oraz podsmażenia ich na maśle.
KROK 2 Następnie dodajemy 2 kg obranych i pokrojonych buraków.
KROK 3 Wlewamy około 3 litry wody, wrzucamy 5 suszonych śliwek i gotujemy aż buraki całkiem zmiękną.
KROK 4 Wtedy można już wlać zakwas oraz doprawić barszcz solą czy pieprzem. Oczywiście najczęściej podaje się taki barszcz z uszkami. Co prawda po barszczu pojawiają się jeszcze inne potrawy mączne – pierogi czy kluski z makiem, ale w końcu Wigilia jest raz w roku.


SPOSÓB NA BARSZCZ ZABIELANY

Czerwony barszcz bożonarodzeniowy można zrobić również w następujący sposób – najpierw namaczamy kilka suszonych grzybów. Następnie opieramy i kroimy 1 kg buraków, marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera i zalewamy wrzącą wodą. Wszystko powinno gotować się około pół godziny. Następnie dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wywar z namoczonych wcześniej grzybów. Odcedzamy warzywa i dolewamy zakwas buraczany. Potem doprawiamy według uznania i gotujemy jeszcze chwilę.

Jeżeli ktoś chce zrobić barszcz zabielany powinien dodać jeszcze 200 ml śmietany 22% wymieszanej z łyżką mąki. Natomiast bez względu na to czy wybierze się barszcz zabielany czy nie, to jeśli będzie on robiony na domowym zakwasie, to jego smak, aromat i wygląd będą naprawdę wyjątkowe. Istnieje bardzo duża różnica pomiędzy barszczem przyrządzanym na zakwasie robionym w domu, a tym który można kupić w sklepie.

(Przeczytano 65 razy)