Karp w sosie grzybowym

karp-w-sosie-grzybowymJedni lubią karpia w galarecie, inni smażonego, a jeszcze inny z sosem. Na kolacji wigilijnej pojawia się wiec często kilka rodzajów ryb. Natomiast jeśli chodzi o karpia w sosie, to sosy również mogą być rozmaite.

Przygotowując za każdym razem inny, tworzymy również kolejne nowe danie. Zalewy nie wymagają dużo pracy i wysiłku dlatego to danie z pewnością powinno zainteresować tych którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem.


KARP W SOSIE STAROPOLSKIM

Już sam sos szary, który wywodzi się z tradycji staropolskiej, można przygotowywać na różne sposoby. Jeden z przepisów przedstawia się następująco.

Składniki:

-karp
-1,5 łyżki masła
-5 dag piernika
-szklanka piwa
-1/2 szklanki wywaru rybnego
-3 dag rodzynek
-5 dag migdałów bez skórki
-miód,
-sok z cytryny,
-wino,
-sól
Roztapiamy w rondlu masło, dodajemy piernika namoczonego w szklance piwa i 1/2 szklanki wywaru rybnego, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy namoczone rodzynki, posiekane migdały. Na końcu dodajemy według uznania miód, sok z cytryny, wino, sól. Takim sosem polewamy ugotowane lub duszone dzwonki karpia.

Inna wersja sosu szarego:

Można też użyć sosu szarego, który robi się z 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki, 1,5 szklanki wywaru rybnego, soku z 1/2 cytryny, łyżki rodzynek, łyżki migdałów, 2 łyżek cukru lub miodu i szczypty soli.

 

PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY DO KARPIA

Składniki:

-filety z karpia
-mąka
-1/3 szklanki sosu pomidorowego,
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-łyżka oliwy,
-posiekany ząbek czosnku,
-łyżka posiekanej natki pietruszki,
-łyżka miodu,
-sól,
-pieprz,
-chilli

Bardzo dobry do karpia jest również sos pomidorowy. Dość prosty przepis polega na usmażeniu obtoczonych w mące filetów z karpia, przełożeniu ich do żaroodpornego natłuszczonego naczynia, polania sosem i pieczenia przez 5 minut w 200°C.

 

KROK PO KROKU

Można również przygotować wigilijnego karpia w sosie kurkowym.
Krok 1. Najpierw smażymy rybę, natomiast osobno podsmażamy cebulę i dodajemy do niej obgotowane, pokrojone kurki.
Krok 2. Kiedy grzyby będą również podsmażone dolewamy śmietany. Tak powstały sos będzie idealny do naszego karpia. Jak więc widać przygotowanie jest naprawdę całkiem proste.

Niektórzy zamiast śmietany dodają łyżkę twarożku i 2 łyżki mleka. Natomiast jeśli komuś nie odpowiada taki śmietanowo-kurkowy sos może pozostać przy grzybach podsmażonych z cebulą. Ewentualnie można zrobić sos pieczarkowy, jeśli ktoś nie może zdobyć lub nie ma ochoty na kurki. Skoro można nadziewać karpia farszem z pieczarkami, to również sos z tych grzybów powinien całkiem nieźle do niego pasować.

(Przeczytano 179 razy)