Origami z serwetek na stół wigilijny

ozdobne-skladanie-serwetek-swiatecznychLubimy się otaczać przyjemnymi przedmiotami tak, na co dzień jak i w przy specjalnych okazjach. Dbamy o to by każdy najdrobniejszy szczegół pasował do całości, kiedy zapraszamy gości na kolację do siebie. Stół musi być schludnie nakryty a na obrusie powinny pojawić się dobrze dobrane elementy zastawy. Wszystko musi być dopasowane i gustowne, zwłaszcza, jeśli jest to wyjątkowa rodzinna okazja. Dobry gust pani domu od razu uwidacznia się w drobnych dekoracjach sprytnie dobranych. A jeżeli dodatkowo mają one ciekawą postać, to gwarantowane, że nasi goście będą zachwyceni atmosferą.

Dbając o dekoracje na stole, nie można zapomnieć o serwetkach. Papierowe, flizelinowe czy też materiałowe zawsze są elementem niezbędnym z punktu widzenia funkcjonalności. Ich zwykły wygląd z łatwością udaje się zmienić w nietypową i przykuwająca uwagę ozdobę. Można je oczywiście fikuśnie uformować.

 

TECHNIKA SKŁADANIA KWIATU LOTOSU:

• Papierową serwetkę odwracamy motywem do spodu
• Zaginamy jej rogi do środka powtarzając czynność jeszcze trzykrotnie
• Całość odwracamy i znów zaginamy wierzchołki do środka
• Różki małego kwadratu przyginamy mocne do środka a dokładnie same ich końce i wyjmujemy od spodu kolejno zaginane warstwy wyginając je rogi ku górze. Tak robimy z każdą warstwą
Wzór ten można wykorzystać śmiało do dekorowania  serwetek na świąteczna kolację.

 

SPOSÓB NA ZROBIENIE PIĘKNEJ ORCHIDEI Z SERWETKI:

• Serwetkę składamy na pół formując prostokąt
• Jego boki kolejno zaginamy w trójkąty
• Rogi tych trójkątów także zaginamy w trójkąty tym razem ku górze a następnie ich wierzchołki należy odgiąć na boki
• Całość składamy na kształt harmonijki i wkładamy w obręcz do serwetek

 

SERWETKA  W KSZTAŁCIE PŁATKA ŚNIEGU:

• Rogi serwetki należy zagiąć do środka
• Przytrzymując środek należy odwrócić serwetkę zagięciami do spodu
• Znów zaginamy rogi do środka
• Następnie przytrzymując środek ponownie odwracamy serwetkę
• Zaginamy jeszcze raz wszystkie rogi do środka
• Na koniec wszystkie rogi należy odgiąć a środek serwetki udekorować czymś, co jednocześnie będzie ją przytrzymywać.

 

(Przeczytano 930 razy)