Rolada z dorsza w galarecie na Wigilię

roladka-z-dorszaRyby to główny przysmak serwowany na Wigilię. Związane jest to z tym, że przestrzegając tradycji postu w tym dniu nie jemy pokarmów mięsnych. Chociaż obecnie nie ma takiego obowiązku, i tak większość osób na Wigilię stara się serwować klasyczne dania przyrządzone bez dodatku mięsa jak pierogi z kapustą i grzybami oraz ryby pod różnymi postaciami.

Jednym z takich dań jest . W wielu domach potrawa obowiązkowa. Przyrządza się ją wedle różnych receptur w zależności od wykorzystanego rodzaju ryby i dodatków towarzyszących. Najczęściej jest to karp, ale równie dobrze może być dorsz, łosoś lub szczupak.

 

PRZEPIS NA DORSZA W GALARECIE

Jeśli karpia, jako element głównego dania będziemy serwować w postaci smażonej do galarety użyjmy innej ryby dla urozmaicenia potraw. Wśród składników na rybę w galarecie z warzywami znajdą się:

-1 kg ryby (np. dorsz)
-2 jajka gotowane
-marchew
-groszek konserwowy
-mała pietruszka
-kawałek selera
-2 cebule
-przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach
-2 łyżki żelatyny

Wykonanie:
Jeśli ryba jest w całości oczywiście należy ją oczyścić, czyli usunąć skórę i ości oraz pokroić na kawałki. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, może być w kostkę lub talarki a następnie zalewamy wodą i z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu i soli stawiamy na ogniu. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wkładamy kawałki ryby i gotujemy wolno. Ryba nie potrzebuje długiego czasu do uzyskania miękkości i po kilkunastu minutach powinna być dobra, tak więc wyjmujemy jej kawałki na półmisek, przyozdabiamy warzywami, gotowanym jajkiem i groszkiem.

 

JAK ZROBIĆ GALARETKĘ Z ŻELATYNY

Natomiast wywar pozostały z gotowania warzyw, przecedzamy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Musi się ona dobrze rozpuścić, toteż przed wylaniem wywaru na półmisek mieszamy całość dokładnie. Kiedy konsystencja jest klarowna zalewamy rybę, ostrożnie by nie popsuć dekoracji a następnie odstawiamy półmisek w chłodne miejsce. Po zastygnięciu ryba w galarecie jest gotowa do podania a serwować ją można z dodatkiem octu lub chrzanu. To bardzo smaczna przekąska, która może być podawana w Wigilię jak też serwowana w pozostałe dni świąteczne. Wykonanie nie jest trudne, dlatego też można pozwolić sobie na przygotowanie jej w międzyczasie kiedy mamy przerwę podczas pieczenia ciast.

 

(Przeczytano 158 razy)