Przygotowywanie świątecznych ciast jest niezwykle pracochłonne i zabiera paniom domu ogromną ilość czasu. Jest jednak kilka sposobów na to, by móc oszczędzić wiele czasu i również pieniędzy, co podczas świąt jest bardzo ważnym argumentem.
Kulinarną propozycją dla leniwych i zapracowanych jest ciasto świąteczne bez pieczenia. Smaczne i efektownie prezentujące się słodkości na Boże Narodzenie mogą być w postaci sernika na zimno, aromatycznego cappuccino lub tradycyjnego piernika przygotowanego na bazie pokruszonych ciasteczek.
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak przygotować te wspaniałe wypieki w dalszej części znajdziesz kilka łatwych i szybkich przepisów na świąteczne ciasta, które sprawia, że rodzina i goście będą pod wrażeniem twoich umiejętności kulinarnych
ŚWIĄTECZNY SERNIK NA ZIMNO
Potrzebne składniki:
40 dag podłużnych biszkoptów (na spód)
pół kg serka homogenizowanego śmietankowego
1,5 szklanki śmietany kremówki
2 szklanki mleka w proszku
Szklanka cukru pudru
2 jajka (sparzone wrzątkiem)
kostka masła
5 łyżek żelatyny
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
Galaretki przyrządzamy na bazie 3 szklanek wrzątku (osobno pomarańczowe i osobno brzoskwiniowe) i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, mleko w proszku i serek śmietankowy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie wlewamy do masy serowej. Dokładnie mieszamy z dodatkiem ubitej na sztywno kremówki. Na dnie naczynia kładziemy biszkopty jeden przy drugim, wylewamy masę i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń i zalewamy schłodzonymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.
CIASTO CAPPUCCINO BEZ PIECZENIA
Potrzebne składniki:
30 dag herbatników
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
łyżeczka margaryny
6 łyżek kawy cappuccino w proszku
szklanka serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
do ozdoby: wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania:
Na dnie tortownicy układamy ściśle herbatniki. Budynie przyrządzamy na bazie dwóch szklanek mleka. Gorącą masę budyniową wylewamy na spód herbatnikowy, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, łyżeczką margaryny i kawą cappuccino. Dokładnie mieszamy, a następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Całość miksujemy z dodatkiem serka mascarpone. Gotową masę wylewamy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki, a wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi.
PIERNIK BOŻONARODZENIOWY BEZ PIECZENIA
Potrzebne składniki:
pół kg pierników
szklanka dżemu wiśniowego (lub konfitury z truskawek)
pół szklanki śmietany kremówki 30 %
20 dag kandyzowanych wiśni (lub 20 dag mrożonych truskawek)
3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
W naczyniu z płaskim dnem układamy pokruszone pierniczki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Dżem miksujemy ze śmietanką i dolewamy żelatynę. Masę dokładnie mieszamy, po czym wylewamy na piernikowy spód. Na wierzchu układamy kandyzowane wiśnie. Przed podaniem wstawiamy do lodówki. Najlepiej schładzać ciasto przez całą noc.