Sernik wigilijny na zimno z biszkoptami

puszysty-sernik-z-polewa-czekoladowa Przygotowywanie świątecznych ciast jest niezwykle pracochłonne i zabiera paniom domu ogromną ilość czasu.  Jest jednak kilka sposobów na to, by móc oszczędzić wiele czasu i również pieniędzy, co podczas świąt jest bardzo ważnym argumentem.

Kulinarną propozycją dla leniwych i zapracowanych jest ciasto świąteczne bez pieczenia. Smaczne i efektownie prezentujące się słodkości na Boże Narodzenie mogą być w postaci sernika na zimno, aromatycznego cappuccino lub tradycyjnego piernika przygotowanego na bazie pokruszonych ciasteczek.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak przygotować te wspaniałe wypieki w dalszej części znajdziesz kilka łatwych i szybkich przepisów na świąteczne ciasta, które sprawia, że rodzina i goście będą pod wrażeniem twoich umiejętności kulinarnych

 

ŚWIĄTECZNY NA ZIMNO

Potrzebne składniki:

40 dag podłużnych biszkoptów (na spód)

pół kg serka homogenizowanego śmietankowego

1,5 szklanki śmietany kremówki

2 szklanki mleka w proszku

Szklanka cukru pudru

2 jajka (sparzone wrzątkiem)

kostka masła

5 łyżek żelatyny

2 galaretki brzoskwiniowe

2 galaretki pomarańczowe

1 puszka brzoskwiń


Sposób przygotowania:

Galaretki przyrządzamy na bazie 3 szklanek wrzątku (osobno pomarańczowe i osobno brzoskwiniowe) i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, mleko w proszku i serek śmietankowy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie wlewamy do masy serowej. Dokładnie mieszamy z dodatkiem ubitej na sztywno kremówki. Na dnie naczynia kładziemy biszkopty jeden przy drugim, wylewamy masę i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń i zalewamy schłodzonymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.

 

CIASTO CAPPUCCINO BEZ PIECZENIA

Potrzebne składniki:

30 dag herbatników

2 budynie waniliowe

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

łyżeczka margaryny

6 łyżek kawy cappuccino w proszku

szklanka serka mascarpone

4 łyżeczki żelatyny

do ozdoby: wiórki czekoladowe


Sposób przygotowania:

Na dnie tortownicy układamy ściśle herbatniki. Budynie przyrządzamy na bazie dwóch szklanek mleka. Gorącą masę budyniową wylewamy na spód herbatnikowy, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, łyżeczką margaryny i kawą cappuccino. Dokładnie mieszamy, a następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Całość miksujemy z dodatkiem serka mascarpone. Gotową masę wylewamy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki, a wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi.

 

PIERNIK BOŻONARODZENIOWY BEZ PIECZENIA

Potrzebne składniki:

pół kg pierników

szklanka dżemu wiśniowego (lub konfitury z truskawek)

pół szklanki śmietany kremówki 30 %

20 dag kandyzowanych wiśni (lub 20 dag mrożonych truskawek)

3 łyżki żelatyny


Sposób przygotowania:

W naczyniu z płaskim dnem układamy pokruszone pierniczki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Dżem miksujemy ze śmietanką i dolewamy żelatynę. Masę dokładnie mieszamy, po czym wylewamy na piernikowy spód. Na wierzchu układamy kandyzowane wiśnie. Przed podaniem wstawiamy do lodówki. Najlepiej schładzać ciasto przez całą noc.

(Przeczytano 117 razy)