Bożonarodzeniowy keks z bakaliami

pyszny-keks-z-rodzynkamiObowiązkowym elementem bożonarodzeniowego menu jest keks z bakaliami. Przygotowywany na bazie tradycyjnej receptury lub według unowocześnionego przepisu. Świąteczny keks często bywa wzbogacony aromatyczną nutą rumu i startą skórką z cytrusa.Dużą popularnością cieszy się przepis na szybki keks Ewy Wachowicz – łatwy w wykonaniu, o znakomitym wilgotnym cieście urozmaiconym kolorowymi kawałkami słodkich bakalii.

Jeśli zastanawiasz się jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie to bez wahania można wybrać tradycyjny i pyszny keks. Będzie on z pewnością smakował nie tylko wszystkim gościom, ale także domownikom. Przygotowanie klasycznego keksu jest bardzo proste wystarczy skorzystać z poniższych przepisów.

 

TRADYCYJNY KEKS Z RUMEM

Potrzebne składniki:

4 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

5 jajek

1/3 szklanki mleka

kostka roztopionego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

starta skórka z pomarańczy

łyżeczka aromatu rumowego

3 kieliszki rumu

50 dag bakalii (posiekane orzechy włoskie i migdały, pokrojone suszone morele, żurawina i rodzynki, kandyzowane ananasy i wiśnie)

ozdoby: płynny lukier

Sposób przygotowania:

Rodzynki parzymy przez kilkanaście minut, odsączamy i dodajemy do naczynia z pozostałymi bakaliami. Zalewamy dwoma kieliszkami rumu i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy mleko, olejek rumowy i kieliszek rumu. Miksujemy. Wsypujemy stopniowo do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy z dodatkiem cukru. Bakalie odsączamy, obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Gotową masę przekładamy do brytfanki keksowej i pieczemy w temp. 180° C przez 60- 70 min. Przed podaniem polewamy płynnym lukrem.

 

KEKS Z BAKALIAMI EWY WACHOWICZ

Potrzebne składniki:

2 szklanki mąki

250 g miękkiego masła

szklanka cukru

5 jajek

łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

starta skórka z cytryny

3 łyżki rumu

40 dag dowolnych bakalii

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem (kryształem i waniliowym), wbijamy wszystkie jajka, dodajemy sól oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Bakalie kroimy w drobną kostkę, poza rodzynkami, które wcześniej namaczamy w gorącej wodzie z rumem. Bakalie posypane cienką warstwą mąki dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta. Dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy w temp. 180° C przez ok. 80 min.

 

KEKS BOŻONARODZENIOWY

Potrzebne składniki:

2 szklanki mąki

6 jajek

kostka miękkiego masła

20 dag cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki aromatu waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szczypty soli

40 dag bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, suszone morele, migdały, kandyzowane ananasy)

skórka z pomarańczy

ozdoby: cukier puder

Sposób przygotowania:

Masło miksujemy z dodatkiem cukru (kryształu i waniliowego) oraz dwiema szczyptami soli. Stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Przygotowujemy bakalie: Większe kawałki kroimy w kosteczkę, a orzechy włoskie i migdały drobno siekamy. Do masy maślanej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione bakalie oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Utarte ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. godzinę. Po ostudzeniu a przed podaniem możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

 

(Przeczytano 136 razy)