Obowiązkowym elementem bożonarodzeniowego menu jest keks z bakaliami. Przygotowywany na bazie tradycyjnej receptury lub według unowocześnionego przepisu. Świąteczny keks często bywa wzbogacony aromatyczną nutą rumu i startą skórką z cytrusa.Dużą popularnością cieszy się przepis na szybki keks Ewy Wachowicz – łatwy w wykonaniu, o znakomitym wilgotnym cieście urozmaiconym kolorowymi kawałkami słodkich bakalii.
Jeśli zastanawiasz się jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie to bez wahania można wybrać tradycyjny i pyszny keks. Będzie on z pewnością smakował nie tylko wszystkim gościom, ale także domownikom. Przygotowanie klasycznego keksu jest bardzo proste wystarczy skorzystać z poniższych przepisów.
TRADYCYJNY KEKS Z RUMEM
Potrzebne składniki:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/3 szklanki mleka
kostka roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z pomarańczy
łyżeczka aromatu rumowego
3 kieliszki rumu
50 dag bakalii (posiekane orzechy włoskie i migdały, pokrojone suszone morele, żurawina i rodzynki, kandyzowane ananasy i wiśnie)
ozdoby: płynny lukier
Sposób przygotowania:
Rodzynki parzymy przez kilkanaście minut, odsączamy i dodajemy do naczynia z pozostałymi bakaliami. Zalewamy dwoma kieliszkami rumu i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy mleko, olejek rumowy i kieliszek rumu. Miksujemy. Wsypujemy stopniowo do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy z dodatkiem cukru. Bakalie odsączamy, obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Gotową masę przekładamy do brytfanki keksowej i pieczemy w temp. 180° C przez 60- 70 min. Przed podaniem polewamy płynnym lukrem.
KEKS Z BAKALIAMI EWY WACHOWICZ
Potrzebne składniki:
2 szklanki mąki
250 g miękkiego masła
szklanka cukru
5 jajek
łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z cytryny
3 łyżki rumu
40 dag dowolnych bakalii
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem (kryształem i waniliowym), wbijamy wszystkie jajka, dodajemy sól oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Bakalie kroimy w drobną kostkę, poza rodzynkami, które wcześniej namaczamy w gorącej wodzie z rumem. Bakalie posypane cienką warstwą mąki dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta. Dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy w temp. 180° C przez ok. 80 min.
KEKS BOŻONARODZENIOWY
Potrzebne składniki:
2 szklanki mąki
6 jajek
kostka miękkiego masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
40 dag bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, suszone morele, migdały, kandyzowane ananasy)
skórka z pomarańczy
ozdoby: cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło miksujemy z dodatkiem cukru (kryształu i waniliowego) oraz dwiema szczyptami soli. Stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Przygotowujemy bakalie: Większe kawałki kroimy w kosteczkę, a orzechy włoskie i migdały drobno siekamy. Do masy maślanej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione bakalie oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Utarte ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. godzinę. Po ostudzeniu a przed podaniem możemy posypać wierzch cukrem pudrem.