Oprócz tradycyjnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia na naszym stole mogą się pojawić smaczne sałatki.
Takie potrawy przyrządza się bardzo szybko, więc możemy mieć pewność, iż w przeciągu kilku chwil uda nam się wyczarować przepyszne świąteczne sałatki.Niekoniecznie musi to być tradycyjna, dobra sałatka jarzynowa.
Potrawy te możemy przyrządzać z dodatkiem makaronu lub ryżu, mając pewność, iż nasi goście będą się nimi zajadali do syta.Doskonałą propozycją na wykwintną sałatkę na bożonarodzeniowy stół może być sałatka z makaronem.
SZYBKA SAŁATKA Z MAKARONEM
Taką sałatkę przygotujemy z:
– 250 g ugotowanego makaronu,
– zielonej papryki,
– 100 g pomidorów koktajlowych (ale mogą też być zwykłe pomidory, drobno pokrojone),
– czarnych oliwek,
– rukoli,
– łyżkę octu balsamicznego,
– oliwy z oliwek,
– ząbka czosnku,
– pieprzu,
– sól
Do miski wrzucamy ugotowany makaron, pokrojoną na cieniutkie paski paprykę, pomidory, oliwki oraz garść rukoli. W oddzielnej salaterce przygotowujemy sos. Ubijamy ocet balsamiczny, czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) z solą, pieprzem i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Gdy konsystencja sosu będzie gładka i jednolita, wówczas polewamy nim sałatkę. Danie przed podaniem można udekorować zieleniną lub migdałami.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM NA CIEPŁO
Składniki na sałatkę na ciepło to:
– 200 g trójkolorowego makaronu,
– gruby plaster selera,
– por,
– marchewka,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– kilka kropel soku z cytryny,
– 150 g wędzonego łososia,
– kilka pieczarek,
– świeża pietruszka (do dekoracji).
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok. W tym czasie w rondlu gotujemy pora, marchewkę oraz seler. Gdy warzywa będą ugotowane, przygotowujemy sos. W niewielkiej misce mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i z pieprzem.
Następnie do salaterki przekładamy ugotowany makaron, warzywa (pokrojone w drobne kawałki), rozdrobnionego łososia oraz pieczarki. Sałatkę polewamy sosem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.
WARIANT SAŁATKI Z RYŻEM
W podobny sposób można przygotowywać można sałatki w wersji z ryżem. Wystarczy zamiast makaronu do salaterki włożyć torebkę ugotowanego ryżu. Ryż doskonale komponuje się z wieloma warzywami.