Na niemal każdym bożonarodzeniowym stole zaszczytne miejsce zajmują przygotowywane na wiele sposobów ciasta z orzechami włoskimi, startymi lub posiekanymi, najczęściej w postaci tzw. kory i pyszotki. Nazwa pyszotki, znanej także jako pysznotka lub pychotka, sama wskazuje na walory smakowe ale to nie wszystko, ponieważ odpowiednio przyrządzona odznacza się także efektownym wyglądem.
Dla mniej doświadczonych w sztuce kulinarnej, wersja ciasto bez pieczenia, na spodzie z herbatników lub z biszkoptów, co gwarantuje udane wypieki bo niweluje ryzyko powstania zakalca. Tego typu ciasta najczęściej podawane są z dodatkiem owoców lub delicji zanurzonych w galaretce.
PRZEPIS NA KORĘ ORZECHOWĄ
Składniki na ciasto:
-7 białek
-5 żółtek
-3 łyżki cukru
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-20 dag orzechów włoskich
-15 dag rodzynek
Składniki na masę:
-2/3 kostki masła
-3 żółtka
-4 łyżki cukru
-1,5 łyżki mąki pszennej
-2 budynie (waniliowe lub śmietankowe)
-2 galaretki brzoskwiniowe
-puszka syropu z brzoskwiń
Przygotowanie ciasta:
Ubijamy białka z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i zmielone orzechy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, po czym rozlewamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.
Przygotowanie masy:
Syrop z puszki gotujemy z cukrem. Dodajemy mąkę i żółtka. Dokładnie mieszamy z dodatkiem startego masła. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. W jednej misce łączymy wszystkie składniki i miksujemy aż do powstania jednolitej konsystencji.
Połączenie całości:
Masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto i przykrywamy drugą warstwą placka. Wierzch zalewamy galaretką i całość odstawiamy do stężenia.
PYSZOTKA Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
-5 jajek
-pół szklanki cukru
-pół kostki margaryny
-10 dag posiekanych orzechów włoskich
-10 dag rodzynek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-powidła śliwkowe
Składniki na masę:
-1,5 szklanki mleka
-pół kostki masła
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżeczki cukru
-2 jajka
-torebka cukru waniliowego
-budyń śmietankowy
Przygotowanie ciasta:
Ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i z całości zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części i wykładamy na oddzielne blaszki. Jedną część smarujemy cienką warstwą powideł, posypujemy orzechami i rodzynkami. Pieczemy przez 30 minut w 180°C.
Przygotowanie masy:
Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, dodajemy jajka zmiksowane z mąką. Masło miksujemy z ostudzonym budyniem, po czym dodajemy do gotującego się mleka. Po kilku minutach odstawiamy.
Połączenie całości:
Gdy masa przestygnie wylewamy ją na upieczony wcześniej spód i przykrywamy plackiem z drugiej blaszki. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.