Ciasto cappuccino najczęściej według sprawdzonych przez lata przepisów naszych przyjaciół albo korzystamy z powszechnie dostępnych na rynku książek kucharskich, na przykład autorstwa Ewy Wachowicz lub czerpiemy inspirację z bogatego zbioru siostry Anastazji.
Różnią się sposobem przygotowania, proporcjami składników, wykończeniem oraz dekoracją, jednak jedno pozostaje niezmienne- aromatyczne kawowe wnętrze.
Istotnym udogodnieniem jest to, że możemy je wykonać bez pieczenia, w wersji na zimno z biszkoptowym spodem. Aby dodatkowo skrócić czas spędzony w kuchni zastąpić standardowe składniki wygodnymi zamiennikami np. zamiast płynnego mleka użyć mleko w proszku, lub zamiast własnoręcznie ubijać śmietanę, zaopatrzyć się w sklepie w bitą śmietanę w spray’u.
CIASTO CAPPUCCINO NA ZIMNO
Składniki na ciasto (biszkopt ciemny):
-szklanka mąki
-szklanka cukru
-7 jajek
-4 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto (biszkopt kokosowy):
-szklanka cukru
-25 dag kokosu
-4 białka
-łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
-2 szklanki mleka
-szklanka cukru
-4 żółtka
-kostka masła
-4 łyżki mąki pszennej
-torebka cukru waniliowego
-budyń waniliowy
-pół szklanki waniliowej kawy cappuccino
Przygotowanie biszkoptu ciemnego:
Ubijamy białka na sztywną pianę, do której stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 50 minut (180°C)
Przygotowanie biszkoptu kokosowego:
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 50 minut (170 °C)
Przygotowanie masy:
Do ubitych żółtek wrzucamy stopniowo część sypkich składników (cukier, mąkę i budyń), po czym dolewamy mleko i całość gotujemy do momentu powstania budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Do rozdrobnionego masła dodajemy kawę w proszku oraz ostudzony budyń. Całość dokładnie miksujemy.
Połączenie całości:
Ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej części rozprowadzamy połowę przygotowanej masy i przykrywamy biszkoptem kokosowym, na którym rozsmarowujemy drugą część masy i całość przykrywamy ciemnym biszkoptem. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę i posypujemy cukrem pudrem.