Ciasteczka maślane na choinkę

maślane-ciasteczka-na-gwiazdkęCiastka maślane to jedne z najprostszych ciastek do upieczenia. Jako że są maślane, będą pasować jako dodatek do mnóstwa smacznych i fajnych deserów. Można je zestawiać z kisielem, galaretką, dżemem czy konfiturami. Maślane ciastka zazwyczaj są kruche, dzięki czemu świetnie nadają się do moczenia w mleku, kakao czy wspomnianym już kisielu.

Dzieci, ale także dorośli je wprost uwielbiają. Świetnym pomysłem, by zająć najmłodszych w czasie chaosu świątecznych przygotowań jest zachęcenie ich do pomocy w kuchni, na przykład przy ozdabianiu ciasteczek, z pewnością będzie to dla nich ogromna frajda. Kiedy już są gotowe można je także zawiesić na choinkę, by pięknie się na niej prezentowały.

 

PROSTY PRZEPIS NA MAŚLANE CIASTECZKA

Składniki:

-300g mąki,

-100g cukru pudru,

-1 jajko,

-200g masła.

Przygotowanie:

Do miski włożyć zimne (lub przynajmniej chłodne), pokrojone masło. Dodać mąkę, cukier i jajko. Wszystko razem zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na około 3-4 milimetry. Wykrawać ciastka i układać na blaszce wysypanej mąką. Wierzch ciastek można posmarować jajkiem, albo wodą i posypać cukrem, wiórkami kokosowymi lub makiem.

 

POMYSŁ NA LAWENDOWE CIASTKA

Składniki:

– 10 dag masła miękkiego,

– 1 całe jajko,

– 1 żółtko,

– 12 dag mąki pszennej,

– 10 dag cukru lawendowego,

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

– starta skórka z pomarańczy lub cytryny,

– 1 łyżeczka kwiatu lawendy.

Przygotowanie:

Masło utrzeć w misce na puch razem z cukrem, dodać jajko i żółtko, ucierać. Dodać resztę składników, dokładnie utrzeć. Małą łyżeczkę moczyć w zimnej wodzie i nabierać nią ciasto, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Porcje wielkości małego orzecha włoskiego układać dość luźno, bo ciasteczka mogą rozlewać się w trakcie pieczenia. Nie przejmujcie się nierównościami nakładanych porcji ciasta, pieką się tworząc równiutkie kółeczka. Uważać, by nie przypalić, można zajrzeć do piekarnika bez obawy, że opadną. Wystudzić na blaszce, delikatnie zdjąć z papieru. Zamiast lawendy można dodać kardamon lub imbir.

 

JAK ZROBIĆ OZDOBNE WYCISKANE CIASTECZKA?

Składniki:

– 250 g mąki tortowej,

– 50 gram mąki ziemniaczanej,

– 200 g masła,

– 3 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany,

– 150 g drobnego cukru do wypieków,

– 3 żółtka,

– szczypta soli,

– aromat migdałowy,

– kilka łyżek twardej marmolady.

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, na gładką masę. Dodać aromat migdałowy i jeszcze zmiksować. Obie mąki wymieszać i dodawać stopniowo na przemian ze śmietaną. Ciasto przekładać do dekoratora i wyciskać kępki wielkości większego orzecha włoskiego na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczek nie należy spłaszczać, zostawić tak jak zostały wyciśnięte. Na środek każdego ciasteczka wycisnąć troszkę marmolady – też przez dekorator. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Piec 10 minut z termoobiegiem, wstawiając blaszkę na drugą półkę od dołu.

 

(Przeczytano 124 razy)