Doskonałym dopełnieniem bożonarodzeniowego stołu pełnego potraw są eleganckie ciasta, którego kruche warstwy przekłada się aksamitnym kremem.
To wypieki odpowiednie na niemal każdą uroczystość; chętnie podawane szczególnie w okresie świątecznym. Jednak ze względu na ich charakterystyczną, warstwową strukturę, wymagają sporych umiejętności kulinarnych.
W roli masy najczęściej występują delikatne kremy, budynie lub czekoladowe, a całość wieńczą eleganckie dekoracje w postaci skruszonej laski wanilii, wiórkami czekolady czy też migdałowych płatków.
CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki na ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2/3 kostki masła
-pół szklanki cukru
-6 jajek
Składniki na krem:
-1,5 szklanki mleka
-pół kostki margaryny
-pół szklanki cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki kakao
Składniki na bitą śmietanę:
-pół litra śmietany kremówki
-2 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Płatki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, żółtka, a na koniec ubite białka. Wyrobione ciasto wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i pieczemy przez 20 minut w 160 °C.
Przygotowanie kremu:
Do połowy szklanki zimnego mleka dodajemy mąkę i kakao; dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i dolewamy do niego przygotowany wcześniej roztwór. Po kilku minutach odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę tniemy na drobne kawałki i stopniowo miksujemy z masą.
Połączenie całości:
Upieczone ciasto wykładamy kremem. Wierzch smarujemy bitą śmietaną. Całość posypujemy płatkami czekoladowymi.
CIASTO MIODOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
-kostka masła
-3 jajka
-15 dag cukru pudru
-5 łyżek miodu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
-2 szklanki mleka
-budyń waniliowy
-pół kostki masła
-10 dag cukru kryształu
Dodatkowo:
Słoik dżemu wiśniowego
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugim naczyniu łączymy masło, jajka i miód. Całość po dokładnym wyrobieniu dzielimy na dwie równe części. Pieczemy na osobnych blaszkach przez 20 minut w 170 stopniach C.
Przygotowanie masy:
Do gotującego się budyniu dodajemy cukier, studzimy, a następnie miksujemy z masłem.
Połączenie całości:
Jeden z placków smarujemy cienką warstwą dżemu, następnie rozprowadzamy na niej masę budyniową i całość przykrywamy drugim plackiem.