Sernik krakowski z kratką

sernik-z-kratąKlasyczny to dla wielu Polaków ulubione ciasto. Nic więc dziwnego, że rozkoszujemy się jego smakiem zarówno przy okazji rodzinnych uroczystości, jak i w świątecznym okresie Bożego Narodzenia.

Wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu, szczególnie gdy  wcześniej zaopatrzymy się w gotową masę sernikową. Najczęściej krakowski na kruchym cieście, z charakterystyczną kratką i rodzynkami w roli tradycyjnego dodatku. Najsmaczniejszy gdy przed podaniem schłodzimy go w lodówce.

Występuje również w wersji bez pieczenia  jako sernik na zimno – na biszkoptowym spodzie  lub w formie  placka na herbatnikach, z wierzchem posypanym plasterkami owoców i całością oblaną galaretką.

 

PRZEPIS NA SERNIK KRAKOWSKI Z KRATKĄ

Składniki na ciasto:

-1,5 szklanki mąki pszennej

-pół kostki masła

-3 żółtka

-10 dag cukru

 

Składniki na masę:

-80 dag twarogu śmietankowego

-pół szklanki jogurtu naturalnego

-3 jajka

-25 dag cukru pudru

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżeczki cukru waniliowego

-15 dag rodzynek

 

Przygotowanie ciasta:

Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto; owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto, z którego 2/3 wykładamy n blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika (160 °C). Pozostałą 1/3 ciasta wkładamy powrotem do lodówki.

 

Przygotowanie masy:

Twaróg miksujemy z jogurtem i mąką. Dodajemy do tego utarte wcześniej jajka z cukrem oraz rodzynki.

 

Połączenie całości:

Przygotowaną masę wykładamy na  upieczony, kruchy spód. Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto, rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm, które następnie kładziemy na masie serowej wzdłuż i wszerz, tworząc charakterystyczną kratkę. Całość, posmarowaną białkiem z jajka, wkładamy do piekarnika na ok. 50 min (180 °C).

 

SZYBKI SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

-30 dag herbatników

-5 waniliowych serków homogenizowanych

-2/3 szklanki śmietany kremówki

-3 galaretki brzoskwiniowe

-3 brzoskwinie z puszki

 

Przygotowanie:

Herbatniki układamy na formie, jeden przy drugim. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy serki i całość dokładnie miksujemy. Przygotowaną masą smarujemy herbatnikowy spód i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Pokrojone w plasterki brzoskwinie układamy na serniku i zalewamy wystudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki aż galaretka stężeje.

 

(Przeczytano 64 razy)