Klasyczny sernik to dla wielu Polaków ulubione ciasto. Nic więc dziwnego, że rozkoszujemy się jego smakiem zarówno przy okazji rodzinnych uroczystości, jak i w świątecznym okresie Bożego Narodzenia.
Wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu, szczególnie gdy wcześniej zaopatrzymy się w gotową masę sernikową. Najczęściej krakowski na kruchym cieście, z charakterystyczną kratką i rodzynkami w roli tradycyjnego dodatku. Najsmaczniejszy gdy przed podaniem schłodzimy go w lodówce.
Występuje również w wersji bez pieczenia jako sernik na zimno – na biszkoptowym spodzie lub w formie placka na herbatnikach, z wierzchem posypanym plasterkami owoców i całością oblaną galaretką.
PRZEPIS NA SERNIK KRAKOWSKI Z KRATKĄ
Składniki na ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-pół kostki masła
-3 żółtka
-10 dag cukru
Składniki na masę:
-80 dag twarogu śmietankowego
-pół szklanki jogurtu naturalnego
-3 jajka
-25 dag cukru pudru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-15 dag rodzynek
Przygotowanie ciasta:
Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto; owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto, z którego 2/3 wykładamy n blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika (160 °C). Pozostałą 1/3 ciasta wkładamy powrotem do lodówki.
Przygotowanie masy:
Twaróg miksujemy z jogurtem i mąką. Dodajemy do tego utarte wcześniej jajka z cukrem oraz rodzynki.
Połączenie całości:
Przygotowaną masę wykładamy na upieczony, kruchy spód. Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto, rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm, które następnie kładziemy na masie serowej wzdłuż i wszerz, tworząc charakterystyczną kratkę. Całość, posmarowaną białkiem z jajka, wkładamy do piekarnika na ok. 50 min (180 °C).
SZYBKI SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
-30 dag herbatników
-5 waniliowych serków homogenizowanych
-2/3 szklanki śmietany kremówki
-3 galaretki brzoskwiniowe
-3 brzoskwinie z puszki
Przygotowanie:
Herbatniki układamy na formie, jeden przy drugim. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy serki i całość dokładnie miksujemy. Przygotowaną masą smarujemy herbatnikowy spód i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Pokrojone w plasterki brzoskwinie układamy na serniku i zalewamy wystudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki aż galaretka stężeje.