Ciasto z musem czekoladowym

czekoladowe-ciasto-z-musemPodczas Bożego Narodzenia nie może oczywiście zabraknąć czekolady. Występuje ona niemal pod wszystkimi postaciami. W postaci płynnej jest bardzo chętnie pita podczas mroźnych zimowych wieczorów, ale również w kostkach jest pochłaniana ogromnymi ilościami. Święta są wspaniałą okazją na to, by dodać ulubiona czekoladę także do wypieków.

Czekolada zbawiennie wpływa na nasz organizm, jest źródłem wielu witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol – przyczynę wylewu. Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo, które odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za „dotlenianie” naszego organizmu.

Smacznym wypiekiem przyrządzanym  na święta jest na przykład ciasto czekoladowe z gęstym musem. W roli nadzienia doskonale sprawdza się słodki mus czekoladowy albo kwaskowaty mus cytrynowy. Natomiast pyszną alternatywą dla najczęściej stosowanej gorzkiej lub mlecznej czekolady jest ciasto z musem z białej czekolady.

 

 

PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-2 łyżki kakao
-pół szklanki cukru
-pół kostki masła
-6 jajek

Na mus:

tabliczka czekolady deserowej
1/3 kostki masła
4 jajka
2 łyżeczki kakao
pół szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto: Czekoladę rozpuszczamy z masłem o odstawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z kakao, po czym dodajemy schłodzoną czekoladę z masłem. Całość miksujemy z cukrem. Ciasto wykładamy na natłuszczoną foremkę i pieczemy w temp. 180°C. Po upływie ok. 40 min. wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy mus: Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka miksujemy z kakao, dodajemy ostudzoną masę czekoladowo- maślaną cały czas mieszając. Na końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Białka bijamy z solą na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypujemy cukru. Powstałą pianę łączymy z pozostałymi składnikami masy. Czekoladowy mus wykładamy na upieczone wcześniej ciasto. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CYTRYNOWYM

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

-2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
-pół kostki masła
-5 jajek
-1,5 szklanki cukru pudru
-szczypta soli

Na mus:

-pół szklanki cukru pudru
-1,5 szklanki śmietany kremówki
-4 jajka
-łyżka żelatyny
-starta skórka z cytryny
-1/3 szklanki soku wyciśniętego z cytryn

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto: Na słabym ogniu rozpuszczamy czekoladę z masłem i połową szklanki cukru pudru. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z solą, po czym dodajemy pozostałą część cukru. Miksujemy z żółtkami na gładką masę. Łączymy z przestudzoną masą czekoladowo- jajeczną. Na natłuszczoną blaszkę wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika na 40 minut, piekąc w temp. 180°C.
Przygotowujemy mus: Do naczynia wlewamy sok z cytryny, wsypujemy żelatynę i startą skórkę cytrynową. Podgrzewamy na słabym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, a następnie miksujemy ze śmietaną. Dodajemy schłodzony sok z cytryn z żelatyną i wstawiamy do lodówki. Po upływie pół godz., na upieczonym spodzie równomiernie rozprowadzamy mus cytrynowy. Wierzch wygładzamy i zdobimy wedle uznania np. wzorkami czekoladowymi lub lukrem.

(Przeczytano 68 razy)