Smacznymi wypiekami są domowe rogaliki z masą, wykonane z ciasta drożdżowego lub francuskiego, wypełnione delikatnym kremem czekoladowym, aromatyczną masą orzechową albo makową. Pyszne rogaliki mogą znaleźć się nie tylko na świątecznym stole, ale także w codziennym menu w roli słodkiego śniadania, czy podwieczorka.
Dają również okazje do tego, by podczas spotkań z rodziną lub znajomymi, móc się pochwalić swoimi wspaniałymi wypiekami, które z pewnością zrobią na wszystkich wrażenie.
ROGALIKI Z MASĄ ORZECHOWĄ
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki tortowej
-30 g świeżych drożdży
-szklanka śmietany kremówki
-2 jajka
-pół szklanki cukru kryształ
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-5 łyżek masła
-szczypta soli
Składniki na masę:
-2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
-pół szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki olejku migdałowego
-białko z jajka
Do dekoracji:
-cukier puder lub płynny lukier
-połówki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę, cukier (kryształ i waniliowy), sól, śmietanę, jajka oraz roztopione masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, kroimy w pasy o grubości kilku centymetrów, a następnie w trójkąty.
Przygotowujemy masę: Orzechy mielimy na jednolitą konsystencję, dosypujemy cukier, wlewamy olejek i białko. Ubijamy na gładką masę. Połączenie całości: Na trójkątach z ciasta rozsmarowujemy masę orzechową i zwijamy zlepiając trzy boki ciasta na wierzchołku. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, przykrywamy cienką ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch malujemy białkiem z jajka. Pieczemy ok. 20- 30 min. w 180 °C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy płynnym lukrem.
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ
Składniki na ciasto:
-50 dag mąki pszennej
-szklanka cukru
-200 ml ciepłego mleka
-2 łyżki masła
-4 jajka
-5 g drożdży instant
-opakowanie cukru waniliowego
-2 szczypty soli
Składniki na masę:
-2 szklanki maku
-2 szklanki cukru
-3 białka
-aromat waniliowy
-starta skórka pomarańczy
Do ozdoby:
-cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dolewamy ciepłe mleko i wsypujemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wsypujemy resztę mąki i cukru, sól, jajka, cukier waniliowy, po czym całość dokładnie zagniatamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy masę: Mak parzymy przez min. 2 godziny, odcedzamy i mielimy. Stopniowo wsypujemy cukier, ubite białka, aromat waniliowy, startą skórkę pomarańczy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kroimy w kwadraty, a następnie w poprzek na trójkąty. Na środek każdej porcji nakładamy masę makową i zwijamy w rogaliki. Układamy na natłuszczonej foremce i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem z jajka i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (180°C). Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
ROGALIKI FRANCUSKIE Z CZEKOLADĄ
Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-bakalie- rodzynki, daktyle, morele
-białko z jajka
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, kroimy na jednakowej wielkości kwadraty. Czekoladę rozpuszczamy, odstawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy rozdrobnione bakalie. Na ciasto nakładamy masę czekoladową o sklejamy wzdłuż brzegów na kształt trójkątów, a następnie zawijami całość. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Rogaliki pieczemy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.