Czekoladowe babeczki na Wielkanoc

babeczki-na-wielkanocMinibabeczki, czyli małe muffinki, sprawdzą się jako smakołyk do koszyka wielkanocnego. Obok pysznych babek czy mazurków wielkanocnych, babeczki to także świetne rozwiązanie jako słodkość na świąteczny stół. Mało tego, że są wyjątkowo smaczne to jeszcze  mogą wspaniale wyglądać. W tym celu warto poświęcić trochę czasu na dekorowanie babeczek, które dzięki temu staną się wielkanocną ozdoba stołu.

 

DOMOWY SPOSÓB NA CYTRYNOWE BABECZKI

Składniki

– 1/2 szklanki mąki pszennej,
– 1/2 szklanki maki ziemniaczanej,
– 1 szklanka cukru,
– 4 jajka,
– 1/3 szklanki majonezu,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– sok z 1 cytryny,
– skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 180°C (do testu suchego patyczka). Po upieczeniu chwilkę pozostawić w formie, a następnie delikatnie wyjmować i studzić na kratce. Udekorować dowolnie (np. biały lukier, zielony kokos, kandyzowana skórka cytrynowa i kolorowe dekoracje lukrowe). Można dodatkowo zrobić połowę babeczek „marmurkowych” (wystarczy odłożyć odrobinę ciasta, do którego należy dodać troszkę kakao, potem wymieszać i wlewać naprzemiennie delikatnie do foremek).

WIELKANOCNA BABECZKI Z  CZEKOLADĄ

Składniki

– 150g czekolady deserowej (50% kakao),
– 125g masła,
– 250g cukru,
– miąższ z 1 laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
– sól,
– 3 jajka,
– 200 g mąki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– ok. 100 ml soku, np. pomarańczowego,
– 200 g śmietany kremówki, 30%,
– 1 paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
– czekoladowe jajeczka do przybrania,
– listki mięty.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 150°C. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem (w tym wypadku wstawić natłuszczoną formę do lodówki). Czekoladę z masłem rozpuścić nad parą wodną (miseczka nie powinna dotykać wrzącej wody). Lekko schłodzić. Dodać cukier, miąższ lub cukier waniliowy, szczyptę soli i jajka, połączyć mikserem. dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto rozłożyć równo w formie, piec około 20 minut. upieczone muffinki ponakłuwać parokrotnie wykałaczką i pokropić sokiem. wyciągnąć z formy, schłodzić na kratce. Kremówkę ubić na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Wystudzone babeczki ozdobić kremem z bitej śmietany, jajeczkami i listkami mięty.

Minibabeczki sprawdzą się nie tylko do koszyczka, ale także na stół wielkanocny. Najmłodsze pociechy można zaangażować w przystrajanie i zdobienie muffinów, dzięki czemu dzieci będą zajęte, a przy tym będą miały niezła frajdę. Muffinki w wersji mini mogą być także dodatkiem do deserów, można je podawać z lodami lub na ciepło. Można je ozdabiać na fantazyjne sposoby.

(Przeczytano 263 razy)