Łatwe przepisy na wielkanocne mazurki

wielkanocny-mazurek to wyjątkowy czas, gdy chętnie pieczemy i przygotowujemy ciasta. Obok świątecznych muffinów, chętnie przygotowywane są babki, mazurki, czekoladowe oraz marcepanowe zające czy baranki oraz inne wypieki. To dzięki nim święta nabierają wyjątkowego klimatu, gdy razem z cała rodzina możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Oto kilka przepisów na tradycyjne wielkanocne mazurki.

 

TRADYCYJNY MAZUREK Z MAKIEM I KOKOSEM

Składniki

ciasto:

– 10 białek,
– 1 szklanka cukru,
– pół kostki margaryny do pieczenia,
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka suchego maku,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

masa budyniowa:

– 2 szklanki mleka,
– 200 g masła,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– 8 łyżek wiórków kokosowych,
– 1 żółtko,
– 1 szklanka cukru pudru,

do dekoracji:

– wiśnie kandyzowane,
– migdały

Przygotowanie

Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać stopniowo przestudzoną Kasię, miksując dalej na najwyższych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40min. w temperaturze 180° C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty. Przygotować masę budyniową. Do jednej szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, dodać wymieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Ciasto przełożyć masą i udekorować.

 

JAK ZROBIĆ ŁATWY MAZUREK KAJMAKOWY?

Składniki

– 300 g mąki pszennej,
– 150 g masła lub margaryny,
– 80 g cukru pudru,
– 1 jajko,
– ok. 150 g dżemu,
– 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego, migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji.

Przygotowanie

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cały czas pokryta wodą). Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg. Dżem rozsmarować na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka.

(Przeczytano 1 329 razy)