Przepis na słodkie serduszka na Walentynki

ciastka-w-kształcie-sercaJakie ciasto lub ciasteczka pasują do Walentynek? Oczywiście w kształcie serca! Czy upieczemy jedno duże ciasto w kształcie serca, czy małe ciasteczka-serduszka – wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Ciasteczka mogą być kruche, maślane lub z ciasta piernikowego. Tak samodzielnie przygotowane wypieki mogą się stać wspaniałym prezentem w dniu zakochanych, bo któż by nie chciał dostać własnoręcznie przygotowanych ciasteczek lub ciasta specjalnie dla niego. Taki prezent z pewnością sprawi wiele radości.

 

KRUCHE CIASTECZKA W KSZTAŁCIE SERCA

Składniki

– 100g margaryny,
– 250g mąki,
– duże jajko,
– 50g cukru,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– łyżka cukru waniliowego,
– marmolada.

Przygotowanie

Margarynę siekamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier z cukrem waniliowym i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, a jak już będzie gładkie i jednolite, to formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto dzielimy na porcje, dość cienko wałkujemy i wykrawamy większe serca. W połowie większych serduszek wycinamy mniejszą foremką małe serca. Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek, musimy pilnować, żeby się nie przypaliły. Pełne serce smarujemy marmoladą, zostawiając suche brzegi, i przykrywamy ciasteczkiem z okienkiem.

 

PRZEPIS NA WALENTYNKOWE CIASTO Z POLEWĄ

Składniki

ciasto na kakaowe serduszka:

– 2 jaja,
– 3 łyżki cukru,
– pół szklanki mąki,
– 3 łyżeczki kakao,
-łyżeczka proszku do pieczenia,

ciasto waniliowe:

– 3 jaja,
– 3/4 szklanki cukru,
– cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego,
– 2 szklanki mąki,
– 1 szklanka oleju,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki sody,

różowa polewa:

– 2 łyżki syropu malinowego,
– cukier puder.

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywna pianę. Nie przestając ubijać dodać cukier a potem żółtka. Do puszystego kogla-mogla przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy – wyrównać powierzchnię. Piec 10-15 min w temperaturze 180 °C. Koniecznie wystudzić. Foremką do wycinania ciastek, wyciąć serduszka i ułożyć jedno obok drugiego przez środek wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Białka jaj ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować. Do puszystego kogla-mogla wrzucić przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły. Ciasto powoli wylewać do keksówki, by serduszka były nim otoczone. Piec około 35 min w 180 °C (wykonać test suchego patyczka). Wystudzić. Syrop malinowy ucierać z cukrem pudrem na gęsty lukier. Różowym lukrem udekorować ciasto.

(Przeczytano 563 razy)