Wielkanocna pascha to tradycyjny deser przygotowywany na Święta. Pochodzenie tej potrawy jest ukraińskie, ale również w Polsce je się ją na Wielkanoc. Poza tym, że jest bardzo smaczna, także można ją łatwo przygotować w domu. Mam wypróbowany przepis i moja pascha wielkanocna wyszła bardzo dobra.
Oto prosty przepis na paschę wielkanocną:
WIELKANOCNA PASCHA Z BAKALIAMI
Składniki:
- 500 g twarogu (ja użyłam sernikowego z wiaderka)
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 120 ml śmietany 30%
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 25 g rodzynek
- 25 g skórki pomarańczowej
- 25 g sezamu
- 25 g słonecznika
*dodatkowo będzie potrzebne sitko, garnek i gaza
Przygotowanie:
Krok 1. Na początek żółtka i cukier ucieramy razem w garnku.
Krok 2. Następnie podgrzewamy to rozpuści się cukier.
Krok 3. Dodajemy potem śmietanę, ale trzeba uważać żeby tego nie zagotować.
Krok 4. Kiedy masa jest jeszcze ciepła dodajemy do niej masło i mieszamy aż się roztopi.
Krok 5. Do dużej miski dodajemy ser, aromat waniliowy oraz masę i mieszamy.
Krok 6. Na koniec wrzucamy bakalie i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Krok 7. Masę serową przelewamy do sitka wyłożonego gazą, pod spód stawiamy garnek.
Krok 8. Na wierzch zawijamy pozostałe części gazy i przykrywamy talerzykiem, na którym kładziemy coś ciężkiego.
Krok 9. Paschę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.