Domowa pascha wielkanocna

pacha-na-swieta-wielkanocneWielkanocna pascha to tradycyjny deser przygotowywany na Święta. Pochodzenie tej potrawy jest ukraińskie, ale również w Polsce je się ją na . Poza tym, że jest bardzo smaczna, także można ją łatwo przygotować w domu. Mam wypróbowany przepis i moja wyszła bardzo dobra.
Oto prosty przepis na paschę wielkanocną:

WIELKANOCNA

Składniki:

  • 500 g twarogu  (ja użyłam sernikowego z wiaderka)
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 120 ml śmietany 30%
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 25 g rodzynek
  • 25 g skórki pomarańczowej
  • 25 g sezamu
  • 25 g słonecznika

*dodatkowo będzie potrzebne sitko, garnek i gaza

Przygotowanie:

Krok 1. Na początek żółtka i cukier ucieramy razem w garnku.
Krok 2. Następnie podgrzewamy to rozpuści się cukier.
Krok 3. Dodajemy potem śmietanę, ale trzeba uważać żeby tego nie zagotować.
Krok 4. Kiedy masa jest jeszcze ciepła dodajemy do niej masło i mieszamy aż się roztopi.
Krok 5. Do dużej miski dodajemy ser, aromat waniliowy oraz masę i mieszamy.
Krok 6. Na koniec wrzucamy bakalie i ponownie mieszamy do połączenia się składników.wielkanocna-pascha-z-trarogiem
Krok 7. Masę serową przelewamy do sitka wyłożonego gazą, pod spód stawiamy garnek.
Krok 8. Na wierzch zawijamy pozostałe części gazy i przykrywamy talerzykiem, na którym kładziemy coś ciężkiego.
Krok 9. Paschę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

(Przeczytano 403 razy)