Przepis na śledzia po kaszubsku

śledzie-po-kaszubskuSą potrawy charakterystyczne dla pewnych regionów Polski. Zwykle można poznać to od razu po ich nazwie. Tak właśnie jest w przypadku śledzi po kaszubsku. Jeśli ktoś lubi matiasy w sosie pomidorowym prawdopodobnie ten przepis również przypadnie mu do gustu.

Śledzie po kaszubsku to bardzo dobra potrawa na wszelkie imprezy. Można też w ten sposób przygotować śledzie na Święta Bożego Narodzenia.

Oczywiście istnieją różne warianty tego dania. Sos można robić na przykład z przecieru i koncentratu pomidorowego oraz oleju. Nie zawsze też dodaje się ogórki kiszone czy rodzynki.


ŚLEDZIE PO KASZUBSKU KROK PO KROKU

Krok 1. Najpierw trzeba namoczyć śledzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku i zapachu. W tym czasie należy pokroić cebulę, a następnie podsmażyć ją na oleju wraz z solą pieprzem i majerankiem.
Krok 2. Po chwili dodaje się do niej rodzynki i pokrojone suszone śliwki.
Krok 3. Po kolejnej chwili smażenia na patelnie wędrują pokrojone ogórki kiszone.
Krok 4. W końcu należy dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup, najlepiej pikantny. Ewentualnie zamiast ketchupu można dolać olej. Po prostu trzeba wypróbować samemu która wersja nam bardziej odpowiada.
Krok 5. Kiedy wszystko razem się podsmaży powinno przestygnąć. Tak przygotowanym sosem-marynatą przekładamy pokrojone śledzie. Bardzo dobrym naczyniem na to będzie słoik, bo potrawa powinna postać w lodówce jeden dzień. Układając kolejne warstwy trzeba pamiętać, żeby ostatnią z nich stanowił sos.

Wariant na sos słodko-kwaśny

Jednak jeśli ktoś lubi słodko-kwaśne potrawy powinien je wykorzystać do śledzi po kaszubsku. Poza tym do marynaty można wtedy dodać ocet oraz cukier. Niektórzy polecają białe wytrawne wino. Warto sięgnąć również po takie przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy czy gorczyca. Oryginalny przepis rodem z Kaszub bywa modyfikowany na różne sposoby.

W końcu najważniejsze jest to, żeby było jak najpyszniej. Natomiast trzeba też pamiętać skąd wziął się pomysł na takie przyrządzanie matiasów i korzystać z innych propozycji, takich chociażby jak śledzie w zalewie octowej. Kaszuby słyną z różnorodnych i bardzo dobrych propozycji na serwowanie ryb.

(Przeczytano 89 razy)