Czas wielkanocnych wypieków został właśnie rozpoczęty. Wszyscy szukają pysznych a jednocześnie oryginalnych przepisów, by tegoroczne Święta były wyjątkowe. Można więc powiedzieć, że to wspaniała pora, by zapoznać się z moim przepisem na marmurkową babkę drożdżową. To nieco inny przepis niż tradycyjna baba wielkanocna, ale zapewniam że, jest bardzo smaczna i w dodatku zawsze się udaje.
Oto mój przepis na idealną babkę:
WIELKANOCNA BABKA Z KAKAO
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 4 żółtka
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g cukru pudru
- 80 g oleju
- 250 ml mleka
- ekstrakt waniliowy
- 3 łyżeczki kakao
- skórka pomarańczowa
- szczypta soli
- lukier (kilka kropel aromatu, 3 łyżki cukru pudru i łyżka przegotowanej wody, łyżeczka soku z cytryny)
*średnica formy to 25 cm
*olej i mąka do posmarowania formy
Przygotowanie
Krok 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy, tak aby się rozpuściły.
Krok 2. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki oraz odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3. Po 20 minutach dodajemy resztę cukru zmieszanego z żółtkami.
Krok 4. Łączymy następnie resztę mąki, olej oraz sól i wyrabiamy z nich ciasto.
Krok 5. Ciasto można przełożyć do miski i przykryć ścierką, aby wyrosło. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Krok 6. Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie równe części.
Krok 7. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy ciasto, tak aby składniki się połączyły.
Krok 8. Następnie rolujemy każdą część na kształt walca.
Krok 9. Później skręcamy obie części razem, tak aby powstał świder i przekładamy cisto do posmarowanej foremki.
Krok 10. Foremkę z ciastem odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce jeszcze na 30 min.
Krok 11. Po tym czasie wstawiamy wielkanocną babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 – 50 min.
Krok 12. Kiedy babka zbyt mocno się zarumieni to, możemy przykryć ją folią aluminiową.
Krok 13. Gdy ciasto jest już gotowe i ostudzone smarujemy je na górze lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.