Świąteczne śniadanie wielkanocne to z całą pewnością dla wielu osób wyjątkowy posiłek. Powinien być nie tylko suty, ale również urozmaicony i bogaty. Oprócz klasycznego żuru, białej kiełbasy i smakowitego pasztetu drobiowego na stole mogą się także pojawić wielkanocne sałatki z jajek i chrzanu. Jajka stanowią niewątpliwie najważniejszy symbol świąt Wielkanocnych. To właśnie od podzielenia się jajkiem i złożenia sobie życzeń rozpoczynane jest na ogół świąteczne śniadanie. Potrawy z jajek mogą królować na naszych stołach pod różnymi postaciami. Szczególnie smaczne będą wielkanocne sałatki.
WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM I RZODKIEWKĄ
Smaczną i bardzo kolorową sałatką, którą możesz podać na wielkanocne śniadanie, może być sałatka z jajek i rzodkiewki. Jest to bardzo dobra sałatka jarzynowa, której smak dodatkowo można wzbogacić chudą wędliną.
Składniki
-4 ziemniaki,
-pęczek rzodkiewek,
-czerwoną cebulę,
-4 jajka,
-pęczek szczypiorku,
-pieprz,
-sól
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy je i tniemy w plastry. Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie prążki. Jajka gotujemy na twardo, a po ostudzeniu obieramy i przekrawamy każde na pół. Składniki sałatki układamy w salaterce, delikatnie oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę podawać udekorowaną posypanym szczypiorkiem.
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA
Na świątecznym stole świetnie powinna sprawdzić się również klasyczna sałatka warzywna, wszystkim nam dobrze znana.
Składniki
-3 marchewki,
-jedną pietruszkę,
-3 jajka ugotowane na twardo,
-4 średniej wielkości ogórki kiszone,
-puszkę kukurydzy,
-puszkę groszku,
-majonez,
-musztarda,
-jogurt,
-przyprawy
Warzywa gotujemy i kroimy w niewielką kostkę. Groszek oraz kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pieprz i sól. Cztery łyżki majonezu mieszamy z jogurtem i musztardą, po czym dodajemy do sałatki. Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje schłodzona.
POMYSŁ NA PYSZNĄ SAŁATKĘ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Nieco bardziej oryginalną świąteczną sałatką wielkanocną z całą pewnością będzie sałatka z jajek i fasolki szparagowej.
Składniki
-paczka mrożonej fasolki,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-kilka konserwowych buraczków,
-czerwona cebula,
-puszka tuńczyka (najlepiej w oleju),
-kilka liści sałaty lodowej,
-przyprawy do smaku
Fasolkę blanszujemy i studzimy. Jajka obieramy i kroimy w drobne cząstki. Buraki przekrawamy w słupki, a cebulę kroimy w krążki. Dno salaterki wykładamy liśćmi z sałaty, na które wysypujemy wymieszaną ze sobą fasolkę, buraki, jajka oraz tuńczyka.