Domowe ciasteczka z lukrem

domowe ciasteczka z lukremCiasteczka bożonarodzeniowe to nie tylko tradycyjne pierniczki wzbogacone intensywnym aromatem startej skórki pomarańczy. Na świątecznych stołach znajdują się także kruche ciasteczka maślane oblane apetyczną czekoladą lub słodziutkim lukrem.

Pięknie wyglądają na świątecznym stole nawet jako dekoracja. Warto ich przygotowanie może być świetną zabawą , szczególnie jeśli chodzi o dzieci. Mogą one oczywiście pomagać w ich pieczeniu, ale najlepszą zabawą jednak okazuje się dekorowanie ciasteczek lukrem lub kolorowymi perełkami z cukru.

 

KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

Składniki:

-2 szklanki maki tortowej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-1/3 szklanki cukru kryształ
-2/3 kostki margaryny
-opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem (kryształem i waniliowym). Następnie dodajemy drobno posiekaną margarynę i całość starannie zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 °C na ok. 15 minut do momentu, aż wypieki zarumienią się. Upieczone ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia, po czym dekorujemy polewą czekoladową lub kryształkami cukru.

 

CIASTECZKA BOŻONARODZENIOWE Z BAKALIAMI

Składniki:

-2 szklanki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru pudru
-pół kostki masła
-1 jajko
-szklanka bakalii (rodzynki, daktyle, suszone morele)
-2 łyżki kandyzowanych ananasów
-2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Posiekane masło ucieramy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy jajko, aromat waniliowy i zagniatamy na jednolitą masę. Następnie wsypujemy drobno posiekane bakalie i kandyzowane ananasy. Ponownie zagniatamy. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy je na blacie, po czym układamy na natłuszczonej foremce. Pieczemy ok. 10- 15 minut w temp. 160 °C.

 

SPOSÓB NA CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE Z LUKREM

Składniki:

-3 szklanki mąki tortowej
-2/3 kostki margaryny
-1/3 szklanki brązowego cukru
-3 żółtka
-3 łyżki syropu klonowego
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka przyprawy korzennej
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka imbiru
-łyżeczka kakao

Do dekoracji: płynny lukier

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, przyprawą korzenną, kakao, cynamonem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną margarynę, żółtka i syrop klonowy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka, po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10- 15 minut (180 °C). Przed podaniem dekorujemy lukrem.

 

JAK ZROBIĆ ?

Składniki:

1,5 szklanki cukru pudru
Połówka cytryny
2 łyżki ciepłej wody

Dodatkowo: barwnik spożywczy w proszku

Sposób przygotowania:

Z cytryny wyciskamy sok. Przecedzamy przez sitko z miąższu i pestek. Uzyskany sok wlewamy do naczynia z wodą. Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy cukru lub wody. Na koniec wsypujemy barwnik spożywczy i całość dokładnie mieszamy.

 

(Przeczytano 144 razy)