Karp nadziewany pieczarkami

karp-faszerowany-pieczarkamiW piekarniku można piec dzwonki karpia albo całą rybę. Oczywiście najlepiej faszerowaną. Bardzo dobrze smakuje .Przepis na jego przygotowanie jest całkiem prosty. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych, 0,7% tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

Karp jest też źródłem witamin z grupy B1, B6 oraz B12. Warto wiedzieć, że zawartość białka i aminokwasów w mięsie karpi są porównywalne do innych ryb morskich i słodkowodnych.

 

PRZEPIS NA KARPIA FASZEROWANEGO PIECZARKAMI

Składniki:

-karp o wadze do 2 kg,
-½ kg pieczarek,
-cebula,
-masło,
-łyżka oleju,
-sól i pieprz

Pieczarki i cebulę trzeba obrać, posiekać i usmażyć na maśle z olejem. Należy też dodać sól i pieprz. Farszem napełniamy oczyszczoną wcześniej rybę i spinamy wykałaczkami lub specjalnymi szpikulcami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy w nim rybę, a niej kładziemy jeszcze trochę masła. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec można posypać rybę bułką tartą albo startym żółtym serem.

 

Wariant z innym farszem

Istnieje również przepis na nieco bardziej skomplikowany farsz. Robi się go w następujący sposób: najpierw smażymy pieczarki i cebulę. Kiedy trochę przestygną dodajemy roztrzepane jajko oraz czerstwą bułkę namoczoną w mleku. W końcu dosypujemy łyżkę namoczonych w wodzie rodzynek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wnętrze karpia i dobrze zszywamy, żeby nic nie wypadało. Warto co jakiś czas polewać rybę sosem, który utworzy się w naczyniu żaroodpornym.

 

PRZEPIS NA WIGILIJNEGO KARPIA
Chociaż gotowanie karpia kojarzy się przede wszystkim z zupą rybną, to można w ten sposób przyrządzić również właśnie faszerowanego karpia wigilijnego.

Składniki:

-karp,
-½ kg pieczarek,
-cebulę,
-marchewkę,
-pietruszkę,
-½ selera,
-łyżkę oliwy,
-liść laurowy,
-posiekaną natkę pietruszki,
-sól i pieprz

Najpierw umyte, wyczyszczone i pokrojone pieczarki wrzucamy do wrzącej wody. Następnie je odcedzamy, dodajemy oliwę, sól i dusimy przez jakiś czas. Potem obieramy kroimy i gotujemy warzywa. Karpia trzeba odpowiednio oczyścić i przygotować, a następnie natrzeć jego wnętrze solą i pieprzem oraz napełnić pieczarkami, wówczas spiąć. Wkładamy rybę do wywaru warzywnego, przykrywamy i gotujemy około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy karpia i posypujemy natką pietruszki. Z wywaru warzywno-rybnego można oczywiście zrobić świąteczną zupę rybną.

(Przeczytano 286 razy)