Cynamonowe ciasteczka na choinkę

ozdobne-ciastka-na-choinkęNa bożonarodzeniowej choince obok efektownie połyskujących łańcuchów, bajecznie kolorowych bombek i migających światełek warto umieścić smaczne przekąski. Poza cukierkami w barwnych sreberkach stosowane są także apetyczne wypieki.

Doskonale w tej roli sprawdzą się ciasteczka cynamonowe, które dodatkowo mogą być wzbogacone korzenną nutą imbiru lub aromatycznego kakao. Można je zawiesić na choince (stroiku) albo zapakować w ozdobne woreczki i wręczyć bliskim jako prezenty świąteczne.

 

SPOSÓB NA KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE

Składniki:

-30 dag mąki pszennej
-pół szklanki cukru
-2 łyżki margaryny
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-2 łyżeczki aromatu waniliowego
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki cukru pudru
-szczypta soli

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier (kryształ i waniliowy), cynamon, proszek do pieczenia i sól. Następnie ucieramy je z miękką margaryną, jajkami i aromatem waniliowym. Ugniatamy na gładką, jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dodajemy mąki lub odrobinę zimnej wody. Z ciasta formujemy kulki, obtaczamy je w cynamonie zmieszanym z cukrem pudrem, wykładamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 min. (180 ° C).

 

PYSZNE CIASTECZKA CYNAMONOWO- JABŁKOWE

Składniki:

-2 szklanki mąki
-2/3 kostki masła
-2 łyżki cukru pudru
-2 jabłka
-łyżeczka cynamonu

Do dekoracji: barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o małych oczkach. Mus jabłkowy odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Do mąki z cukrem i cynamonem dodajemy roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy z utartymi jabłkami na gęste ciasto. Rozwałkowujemy, podsypujemy mąką i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy przez ok. 10- 15 min. w temp. 180 °C. Po wystudzeniu zdobimy wzorkami z barwnika spożywczego.

 

JAK ZROBIĆCIASTECZKA NA CHOINKĘ?

Składniki:

-3 szklanki mąki tortowej
-pół kostki margaryny
-1/3 szklanki cukru pudru
-3 łyżki cukru kryształ
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-2 szczypty startej laski wanilii
-łyżeczka imbiru
-1 jajko

Dodatkowo: wstążki do powieszenia na choince (stroiku)

Sposób przygotowania:

Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier (puder, kryształ, waniliowy), startą wanilię i imbir. Ucieramy z margaryną i jajkiem. (Margarynę można wcześniej roztopić na słabym ogniu). Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Po upływie pół godziny rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując spód mąką. Wycinamy za pomocą specjalnych foremek, a słomką robimy dziurki, przez które przewleczemy wstążki. Ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i pieczemy w 180°C przez ok. 15 minut aż ich wierzch się zarumieni.

(Przeczytano 546 razy)