Przepis na marcepanowe ciasteczka

ciastka-z-masą-marcepanowąPoza eleganckimi ciastami na Boże Narodzenie warto upiec także wykwintne lub z migdałami. Masą marcepanową można wzbogacić klasyczne ciasteczka maślane, natomiast płatkami migdałowymi można ozdobić kruche ciasteczka.

Migdały są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia. Zawierają witaminę E, zwaną witaminą młodości, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, uelastyczniając tym samym skórę. Chroni przed chorobami układu krwionośnego oraz przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

 

KRUCHE CIASTECZKA Z MARCEPANEM

Składniki:

-3 szklanki mąki pszennej
-kostka masła
-2 jajka
-2/3 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki aromatu migdałowego
-20 dag masy marcepanowej
-3 łyżeczki kakao
-szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do mąki pszennej dodajemy cukier puder, sól, posiekane masło, jajka i masę marcepanową. Zagniatamy na gładkie ciasto z dodatkiem aromatu migdałowego i kakao. Owijamy folią spożywczą i schładzamy przez 1-2 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut (180 °C). Studzimy na kratce.

 

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MARCEPANOWE

Składniki:

-2 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki cukru pudru
-pół kostki masła
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 żółtko
-30 dag masy marcepanowej
-2 łyżki zmielonych migdałów

Do ozdoby: wiórki czekoladowe lub płynny lukier

Sposób przygotowania:

Łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy posiekane masło, cukier, żółtko i zmielone migdały. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy niewielkie krążki, układamy na natłuszczonej foremce i pieczemy przez 8 minut (180 °C). Masę marcepanową rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy z niej małe gwiazdki, które następnie układamy na podpieczonych krążkach. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut. Lekko ostudzone ciasteczka posypujemy wiórkami czekoladowymi lub oblewamy lukrem.

 

SZYBKIE CIASTKA Z MIGDAŁAMI

Składniki:

-2 szklanki mąki tortowej
-pół kostki masła
-1/3 szklanki cukru
-2 żółtka
-2/3 szklanki zmielonych migdałów
-kilka kropli olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Masło, cukier i żółtka miksujemy na gładką masę. Wlewamy do naczynia z mąką. Dodajemy zmielone migdały, olejek migdałowy i zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce. Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy ciasteczka i układamy je na natłuszczonej foremce. Pieczemy przez 15 minut w temp. 160° C.

 

DOMOWE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki:

-3 szklanki mąki pszennej
-kostka masła
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżeczki aromatu migdałowego
-4 łyżki zmielonych migdałów

Do dekoracji: kryształki cukru

Sposób przygotowania:

Masło miksujemy z cukrem, aromatem i mielonymi migdałami do momentu uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy mąkę urabiając gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę. Rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i każde z nich obtaczamy w kryształkach cukru. Układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (160 °C).

(Przeczytano 263 razy)