Dietetyczne ciastka na święta

dietetyczne-ciasteczka-świąteczneW okresie świątecznym, na smaczne słodkości mogą sobie pozwolić także osoby będące na diecie. Jedynym warunkiem jest rozważny dobór niskokalorycznych składników.

Ciasteczka dla diabetyków zamiast cukru powinny zawierać odpowiednią porcję słodziku. Niezdrowy cukier może być zastępowany również przez miód czy syrop klonowy. Dużą popularnością cieszą się także ciasteczka owsiane oraz ciastka bez glutenu i bez jajek.

 

CIASTECZKA DLA DIABETYKÓW

Składniki:

-2 szklanki mąki żytniej
-pół kostki margaryny
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki słodziku
-3 łyżki miodu
-1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Do dekoracji: płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i słodzik. W osobnym naczyniu łączymy margarynę, jajko, miód i jogurt naturalny. Wszystkie składniki urabiamy na gładką masę. Wykładamy na posypany mąką blat i zagniatamy ciasto. Formujemy małe krążki o grubości kilku milimetrów, po czym umieszczamy je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy płatki migdałowe. Wstawiamy do piekarnika na 10- 15 minut (180 °C).

 

ŚWIĄTECZNE CIASTKA BEZ GLUTENU

Składniki:

-pół szklanki mąki gryczanej
-szklanka mąki ryżowej
-4 łyżki miodu
-3 łyżki pestek słonecznika
-łyżka roztopionego masła
-1/3 szklanki wody mineralnej

Sposób przygotowania:

W dużej misce łączymy mąkę ryżową z gryczaną. Dodajemy miód i ostudzone masło oraz pestki słonecznika. Wyrabiamy ciasto wlewając stopniowo wodę. Przekładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 milimetrów. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10- 15 minut (180 °C). Przed podaniem możemy udekorować odrobiną miodu.

 

PRZEPIS NA CIASTECZKA BEZ JAJEK

Składniki:

-szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
-3 łyżki brązowego cukru
-pół kostki masła
-2 łyżki cukru waniliowego
-1/3 szklanki orzechów włoskich
-łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu mieszamy mąkę z cukrem (brązowym i waniliowym). W osobnej misce łączymy roztopione masło, aromat waniliowy i starte orzechy włoskie. Ze wszystkich składników urabiamy gładkie ciasto, formujemy małe kuleczki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i pieczemy do momentu, aż ciasteczka zarumienią się (10-15 minut).

 

Składniki:

-1 szklanka płatków owsianych
-pół szklanki otrębów żytnich
-3 łyżki syropu klonowego
-3 łyżki miodu
-5 łyżek oliwy z oliwek
-10 dag suszonych moreli
-5 dag daktyli
-woda mineralna

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane i otręby łączymy z oliwą, syropem klonowym, miodem, posiekanymi morelami i daktylami. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy  je na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15- 20 minut (180 °C).

(Przeczytano 250 razy)