Imbirowe ciasteczka w kształcie gwiazdek

imbirowe-ciasteczka-z-lukremAromatycznymi przysmakami idealnymi na bożonarodzeniowy stół są ciasteczka korzenne z imbirem w kształcie gwiazdek lub innych świątecznych motywów. Chętnie dodawanym składnikiem jest płynny miód oraz syrop klonowy.

Dla uzyskania intensywnego smaku warto zastosować specjalną przyprawę korzenną, cynamon albo kakao, to pomoże im uzyskać jeszcze lepszy smak i tym samym zaskoczyć gości i rodzinę na świątecznym przyjęciu.

 

SPOSÓB NA CIASTECZKA IMBIROWE

Składniki:

-3 szklanki mąki pszennej
-kostka miękkiego masła
-2/3 szklanki cukru
-2 jajka
-3 łyżeczki imbiru
-2 szczypty soli
-łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, a następnie cukier, imbir i sól. Wbijamy jajka i dodajemy masło pokrojone w cienkie paski. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180° C.

 

PRZEPIS NA CIASTECZKA KORZENNE Z MIODEM

Składniki:

-2,5 szklanki mąki pszennej
-szklanka cukru
-pół kostki masła
-2 jajka
-5 łyżek płynnego miodu
-2 łyżeczki imbiru
-2 łyżeczki cynamonu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka przyprawy do piernika

Do dekoracji: płynny lukier

Sposób przygotowania:

Masło blendujemy z cukrem, miodem i jajkami. Mąkę przesiewamy, wsypujemy proszek do pieczenia, imbir, cynamon i przyprawę do piernika. Stopniową łączymy suche składniki ze zmiksowaną masą. Zagniatamy, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny. Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki i rozpłaszczamy je na blacie posypanym mąką. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (180° C). Studzimy na kratce. Przed podaniem możemy je udekorować wzorkami z płynnego lukru.

 

GWIAZDKI KORZENNE Z CZEKOLADĄ

Składniki:

-2,5 szklanki mąki pszennej
-kostka masła
-2/3 szklanki cukru pudru
-2 jajka
-2 łyżeczki przyprawy korzennej
-1,5 łyżeczki cynamonu
-szczypta imbiru
-1 łyżeczka kakao

Dodatkowo: wykrojniki w formie gwiazdek

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, kakao, cynamon i imbir. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło z jajkami. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 5 mm grubości), po czym wykrawamy gwiazdki. Ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180° C.

 

CIASTECZKA W KSZTAŁCIE GWIAZDEK Z MIODEM

Składniki:

-2 szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-5 łyżek miodu
-2 łyżki syropu klonowego
-2 łyżeczki cynamonu
-pół kostki masła
-łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, posiekane masło, cynamon, miód i syrop klonowy. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i schładzamy przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wycinamy gwiazdki. Układamy na foremce i pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180° C. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem.

(Przeczytano 92 razy)