Jak zrobić domowy sernik z rosą?

rosa-do-sernikaJeśli nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni a marzy się nam dobre ciasto w sam raz na spotkanie z koleżankami to szybko wykonamy z serka mascarpone lub masę serową z serków homogenizowanych. A zupełną nowością dla wielu osób z pewnością będzie bez sera na jogurcie. Warto wypróbować tym bardziej, że jest to deser dietetyczny i równie pyszny w smaku jak delikatny serowiec z rosą.

Serniki mogą być różne w zależności jakiego sera użyjemy, czy wypiek będzie z ciastem czy też bez oraz od dodatków. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy serowiec jest smacznym, słodkim, ciastem, któremu rzadko kto jest w stanie się oprzeć. A już na pewno nie można sobie odmówić spróbowania sernika z rosą. Krople rosy na cieście nie dość że wyglądają efektownie to jeszcze wpływają na smak sernika. Mogłoby się wydawać, że osiągnięcie takiego rezultatu to jakieś „czary- mary”, ale nie. Sernik z rosą to łatwe ciasto, o czym warto się przekonać piekąc je samodzielnie.

 

 

PRZEPIS NA SERNIK ZE ZŁOTĄ ROSĄ

Składniki na ciasto:

-20 dkg mąki
-10 dkg dobrego masła
-2 żółtka
-4 czubate łyżki cukru pudru
-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

-1 kg półtłustego białego sera
-2 budynie waniliowe bez cukru
-2,5 szklanki mleka
-1 duży cukier waniliowy
-0,5 szklanki oleju
-5 żółtek
-niepełna szklanka cukru
-opakowanie rodzynek 100g lub skórki pomarańczowej

Składniki na pianę i rosę

-5 białek
-5 łyżek cukru

 

Mąkę i masło siekamy nożem dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, żółtka i zagniatamy ciasto. Można je na moment wstawić do lodówki, jeśli będzie zbyt lepkie ok 0,5-1 godz. Po schłodzeniu należy wylepić ciastem brytfannę.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta lekko biaława można zacząć dodawać ser, cały czas ubijając. Następnie wlewamy powoli mleko, potem olej i na koniec budynie stale miksując masę. Na koniec dodajemy skórkę lub rodzynki i mieszamy masę serową przy użyciu łyżki. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 °C.

Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 5 białek wraz z 5 łyżkami cukru na sztywno. Po czym należy ją wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze przez maksymalnie 15 minut w temp. 200 °C. Upieczony sernik należy wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka godzin by mogła się wytworzyć rosa. Pokazuje się ona w postaci złocistych kropelek, bardzo fajnie prezentujących się na cieście niczym błyszczące perełki. Sernik z rosą jest nie tylko smaczny, ale i elegancki, polecany na przyjęcia imieninowe, święta i towarzyskie spotkania, na pewno zrobi furorę. Równie delikatny jak sernik z serka mascarpone.

(Przeczytano 104 razy)