Świąteczne przepisy dla dzieci

kruche-ciastka-na-świętaIdealnym sposobem na włączenie dzieci w świąteczne przygotowania jest pozwolenie im na kulinarne eksperymenty w kuchni. Można to zrobić poprzez wspólne wykonanie wielkanocnych ciasteczek, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc idealne dla naszych pociech.

Zdobienie ciasteczek pozostawmy w gestii dzieci. Niech samodzielnie, wedle własnej fantazji udekorują swoje wypieki. Mogą to zrobić za pomocą kolorowych posypek, płynnego kremu, masy budyniowej, drażetek, czy nawet suszonych owoców. Natomiast klasyczne foremki warto w okresie wielkanocnym zastąpić tymi specjalnymi- w kształcie baranka, zajączka, czy kogucika, tak aby cudowny smak utrwalić w barwnej, apetycznej, a przy tym także wesołej oprawie.

Gdy obmyślamy skład świątecznego menu, mającego zaspokoić smakowe gusta każdego z członków rodziny, niech jego obowiązkowym punktem będą ciasteczka przygotowane wspólnie z naszymi maluchami.

 

JAK ZROBIĆ KRUCHE CIASTECZKA?

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru kryształu
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
posypka czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednorodnej masy, którą po uprzednim owinięciu folią spożywczą, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. pół cm i wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą specjalnych foremek. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. (170 °C). Dekorujemy posypką czekoladową. Kruche ciasteczka można bez obaw połączyć z wieloma dodatkami, więc w zależności od indywidualnych upodobań kulinarnych,  udekorujmy je makiem, cukrem pudrem, zmielonymi orzechami, płatkami migdałowymi, czy też fantazyjnym wzorem z płynnej masy, a nawet barwnikiem spożywczym.

 

PRZEPIS NA CIASTECZKA CYTRYNOWE

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2/3 kostki masła
2 jajka
15 dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
starta skórka z cytryny
barwnik spożywczy do dekoracji

Przygotowanie:

Do rozdrobnionego masła stopniowo dodajemy jajka, mąkę, cukier, a na koniec sok i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 1,5 godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, po czym wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 °C. Dekorujemy barwnikiem spożywczym, który nada ciasteczkom niezwykle apetyczny wygląd.

(Przeczytano 191 razy)