Przepis na miodowe pierniczki

wycinane-pierniki-z-lukremPrzepyszne mięciutkie pierniczki, robi się bardzo szybko. Nie potrzebują leżakowania, od razu są gotowe do jedzenia, a wprost rozpływają się w ustach. Mogą mieć różne formy i kształty.

W zależności od okazji, można piec pierniczki w rozmaitych kształtach. Na przykład na Boże Narodzenie mogą przybierać formy gwiazdek, bałwanków, choinek.

Na imprezę świąteczną: ciastka z lukrem, ciastka z kolorową dekoracją. Pieczenie pierniczków oraz ich ozdabianie będzie wspaniałą rozrywką dla dzieci, które podczas świątecznych przygotowań często nie mają czym się zająć.

 

MIĘKKI PIERNICZKI Z KAWĄ

Składniki:

– 1 kg mąki,

– 400 g cukru,

– 6 łyżek miodu,

– 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika,

– 2 łyżki kakao,

– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,

– 250 g masła,

– 5 jajek, roztrzepanych w miseczce,

– 2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia,

– 3 łyżki śmietany.

Przygotowanie:

Masło, miód, cukier, kakao, kawę oraz przyprawę korzenną podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, do masy dodać 250 g mąki i zmiksować. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść, aż ciasto stanie się gładkie i błyszczące. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę lub 2 godziny (najlepiej na całą noc, jeżeli jest czas), by zgęstniało i lepiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra  i wycinać pierniczki za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia.

 

JAK SAMODZIELNIE ZROBIĆ LUKIER?

Potrzebne będą: sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz tyle cukru pudru, ile zabierze sok. Utrzeć lukier i za pomocą pędzelka smarować wystudzone pierniczki. Odstawić na ok. pół godziny do zaschnięcia.

 

PRZEPIS NA PIERNICZKI Z MIODEM

Składniki:

– 250 g gotowanych ziemniaków,

– 250 g miodu,

– 150 g cukru,

– 125 g masła,

– 450 g mąki,

– 1 łyżka czubata przyprawy do piernika,

– 1,5 czubatej łyżki kakao,

– 1 łyżeczka sody,

– 1 jajko.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące dokładnie rozgnieść. Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość nie uległa karmelizacji. Gdy cukier się nieco rozpuści, należy dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia.  Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec około 10 minut w termoobiegu.

 

(Przeczytano 8 razy)