Sałatka śledziowa na Boże Narodzenie

sałatka-z-burakami-i-śledziemŚledzie są potrawą, której z całą pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole. Można je serwować zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Ze śledzi przyrządzać można dodatkowo wiele smakowitych potraw o niezwykle wyszukanym smaku i aromacie.

Śledzie zapewne zdecydowanej większości osób kojarzą się z daniem wigilijnym. Danie ze śledziem w roli głównej może jednak pojawić się również przy innych okazjach. Rybę tą można łączyć z wieloma różnymi składnikami, przyrządzając w ten sposób wykwintne potrawy. W czasie świąt doskonale powinny się sprawdzić wszelkiego rodzaju sałatki śledziowe.

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:

-śledzie,
-4 ziemniaki,
-kilka niewielkich buraków startych na tarce o grubych oczkach,
-łodygę selera naciowego,
-kubek jogurtu naturalnego,
-2 łyżeczki musztardy,
-kilka kropel soku z cytryny
-seler,
-oliwa z oliwek,
-sól i pieprz

Połówki ziemniaków układamy na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek, posypujemy je solą i pieczemy przez około 30 minut. Filety śledziowe kroimy na niewielkie kawałki, a następnie łączymy je ze startymi buraczkami i z pokrojonym w kostkę selerem. Sos przygotowujemy mieszając w miseczce jogurt, sok z cytryny, musztardę, pieprz oraz sól. Sałatkę łączymy z sosem. Gościom podajemy z pieczonymi ziemniakami.

 

PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĄ Z KUKURYDZĄ

Składniki:

-filety śledziowe,
-2 marchewki,
-2 oczyszczone kolby kukurydzy (można wybrać także kukurydzę w puszce),
-garść sałaty,
-2 pomidory,
-kilka średniej wielkości ogórków konserwowych,
-mały burak,
-czarne oliwki,
-sól i pieprz

Kukurydzę wrzucić do gorącej wody i gotować przez około pięć minut (kukurydzy konserwowej natomiast nie gotujemy). W salaterce układamy składniki warstwami w podanej wyżej kolejności. Gotową sałatkę posypujemy kukurydzą, doprawiamy solą i pieprzem.

 

POMYSŁ NA SAŁATKĘ ZE ŚLEDZIAMI I MAKARONEM

Składniki:

-filety śledziowe,
-250 g ugotowanego makaronu,
-zielona papryka,
-kilka średniej wielkości pomidorów,
-garść rukoli,
-ząbek czosnku,
-ocet balsamiczny,
-przyprawy

Do salaterki wrzucamy ugotowany makaron i filety śledziowe. Dodajemy do nich pokroją w paski paprykę, pomidory oraz rukolę. Ubijamy ocet balsamiczny z octem, solą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, aż do uzyskania jednolitej masy. Sałatkę skrapiamy sosem i delikatnie mieszamy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

 

(Przeczytano 947 razy)