Kolacja wigilijna z całą pewnością wymaga wielu przygotowań. Poza klasycznymi potrawami, takimi jak barszcz z uszkami czy dania z karpiem, na stole mogą się również znaleźć różnego rodzaju sałatki. Ich przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a będą wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw.
Sałatki to wspaniały sposób na to, by w święta nie przybrać tak dużo na wadze. Należy pamiętać o tym, by do sałatek nie dodawać tradycyjnego majonezu, ale zastąpić go na przykład oliwą z oliwek, która może pełnić rolę ochronną w profilaktyce chorób serca i cukrzycy. Jest ona również źródłem witaminy E.
POMYSŁ NA SAŁATKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY
Prostą w przyrządzeniu sałatką na kolację wigilijną może być sałatka z czerwonej kapusty. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:
-drobno poszatkowaną czerwoną kapustę,
-łodygę selera naciowego,
-jedno jabłko pokrojone w kostkę,
-łyżkę octu jabłkowego,
-połówki orzechów,
-łyżkę oliwy z oliwek,
-przyprawy: pieprz i sól
Do dużej miski wrzucamy czerwoną kapustkę, pokrojone jabłko i seler. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos winegret. Mieszamy ocet z oliwą, solą oraz z pieprzem. Sałatkę łączymy z sosem, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Następnie przekładamy ją na duży półmisek. Do dekoracji sałatki można wykorzystać świeże liście ziół bądź połówki orzechów włoskich.
PYSZNA SAŁATKA Z DZIKIEGO RYŻU
Smaczną sałatką, która może się pojawić na wigilijnym stole jest także sałatka z dzikiego ryżu. Składniki na sałatkę z dzikiego ryżu to:
-dwieście gramów ryżu (ugotowanego),
-liście szpinaku,
-drobno posiekana czerwona cebula,
-sto gramów kopru włoskiego,
-jeden grubszy plaster ananasa,
-łyżka soku z cytryny,
-łyżeczka musztardy,
-sól i pieprz
Ugotowany ryż przekładamy do salaterki, dodajemy szpinak, cebulę, koper włoski oraz pokrojony ananas. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W oddzielnej miseczce sporządzamy sos. Ubijamy sok z cytryny z musztardą, solą i pieprzem. Sałatkę należy polać sosem. Przed podaniem warto ją schłodzić w lodówce. Dzięki temu składniki będą mogły się jeszcze lepiej ze sobą połączyć.
ŁATWY PRZEPIS NA PSTRĄGA
Na wigilijnym stole mogą również zagościć sałatki śledziowe z buraczkami i ziemniakami lub sałatki z dodatkiem pstrąga. Sałatkę z pstrąga można przygotować naprawdę szybko. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować:
-duży pęczek rukoli,
-jedną gruszkę,
-sto pięćdziesiąt gramów wędzonego pstrąga,
-cztery łyżki jogurtu naturalnego,
-łyżeczkę tartego chrzanu
-sól i pieprz
Liście sałaty wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w cząstki gruszkę. Pstrąga kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do sałaty. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z sokiem z cytryny oraz chrzanem. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę z pstrąga możemy podawać ze świeżym pieczywem, również na świąteczne śniadanie.