Potrawy wigilijne to głównie dania z kapustą i grzybami w roli głównej. Ponieważ mają być w wersji bezmięsnej te dwa składniki idealnie się nadają by w smaczny sposób zastąpić mięso.
Odpowiednio doprawione serwuje się na elegancko nakrytym i udekorowanym stole bożonarodzeniowym w postaci pierogów, krokietów, uszek. Ale ponieważ na kolacji wigilijnej nie pojawia się deser.
Jako taki warto na Wigilię ugotować zupę migdałową lub grzybową, które prócz klusek z makiem i bakaliami są smacznym wyróżnikiem spośród typowych potraw bożonarodzeniowych.
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW
Składniki:
-garść namoczonych wcześniej prze około 2 godziny suszonych grzybów
-2 łyżki masła
-1 cebula
-pół szklanki śmietany
-łyżka mąki pszennej
-sól, pieprz, koperek
-2-3 kostki rosołowe lub 2 litry bulionu domowego
Wykonanie:
Namoczone grzyby należy gotować przez 20-30 minut, w 2 litrach wody, na końcu osolić. Następnie odsączyć je pokroić i podsmażyć na maśle wraz z cebulką drobno pokrojoną. Wywar z grzybów zostawić. W celu utworzenia zagęstnika do zupy podsmażone grzyby i cebulę oprószyć mąką i zrumienić. Potem delikatnie zalewamy odrobiną wywaru z grzybów i całość przelewamy do pozostałego grzybowego wywaru zagotowując. Przed podaniem z kluskami lub makaronem należy zabielić zupę śmietaną.
WIGILIJNA ZUPA Z MIGDAŁAMI
Jest bardzo łatwa w wykonaniu i co najważniejsze szybka. Do wykonania tego przepisu potrzeba:
Składniki:
-25 dag migdałów w tym kilka gorzkich
-1 litr mleka
-2 łyżki cukru
-cynamon wedle uznania
Wykonanie:
Migdały należy sparzyć, pozbawić skórki i zmielić. Zagotowane mleko połączyć z masą migdałową. Dodać cukier i cynamon i jeszcze gotować przez 15 minut. Tak przygotowaną zupę można serwować z ryżem dekorując płatkami migdałowymi.
POMYSŁ NA ZUPĘ MIGDAŁOWĄ Z WARZYWAMI
(Poza wersją na słodko można pokusić się o wykonanie zupy migdałowej z warzywami)
Składniki:
-pietruszka, por, seler (po 2 sztuki wszystkich warzyw)
-200g płatków migdałowych
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-50 ml wytrawnego wina białego
-150 ml słodkiej śmietanki 30%
-2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
-sól
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na maśle z płatkami migdałowymi. Następnie posypujemy mąką zasmażamy i po zalaniu wodą (ok. 4 szklanki) gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Kiedy składniki są miękkie, miksuje się je łączy ze śmietaną, solą oraz winem i gotowe. Zanim podamy z ryżem, należy lekko zupę podgrzać.