Makowiec od wielu lat gości na bożonarodzeniowych stołach. To przygotowywany na wiele sposobów, obowiązkowy element w zestawie świątecznych wypieków. Prosty i szybki w przygotowaniu, jeśli skorzystamy z gotowej masy makowej.
Dawniej obowiązkowo na drożdżowym spodzie i z własnoręcznie wykonaną, domową masą makową.
Dziś najchętniej pieczony w formie placka na kruchym spodzie, z wierzchem oblanym płynnym lukrem, posypanym startą, aromatyczną skórką z pomarańczy lub klasycznym cukrem pudrem.
Składniki na kruchy spód:
-1½ szklanki mąki pszennej
-½kostki masła
-2 jajka
-torebka cukru waniliowego
-2 łyżeczki cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Składniki na masę:
-60 dag masy makowej
-2 jajka
-15 dag orzechów włoskich
-15 dag rodzynek
-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
Do posiekanego masła stopniowo dodajemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i jajka. Zagniatamy dokładnie ciasto, po czym rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200° C.
Przygotowanie masy:
W jednej misce łączymy masę makową z rodzynkami, posiekanymi orzechami i cukrem pudrem. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
Połączenie całości:
Na upieczony wcześniej spód nakładamy przygotowaną masę i pieczemy przez ok. 30- 40 minut (w zależności od grubości warstwy) w temperaturze 170° C. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować całość płynnym lukrem przygotowanym z połączenia pół szklanki pudru z kilkoma łyżkami ciepłej, przegotowanej wody.
JAK PRZYGOTOWAĆ DROŻDŻOWY SPÓD?
Składniki:
-kostka masła
-szklanka cukru
-1½ szklanki mąki pszennej
-6 żółtek
-5 dag drożdży
-½ szklanki mleka
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Do tego dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże oraz mąkę. Ciasto wykładamy na natłuszczoną formę i pieczmy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
PROSTY PRZEPIS NA DOMOWY BISZKOPT
Składniki:
-kostka masła
-szklanka cukru
-2 szklanki mąki pszennej
-5 jajek
-½ torebki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Masło ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Do tego stopniowo dodajemy żółtka i mąkę, a na koniec pianę z białek. Ciasto rozsmarowujemy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15 minut.