Tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie

makowiec-na-boże-narodzenieMakowiec od wielu lat gości na bożonarodzeniowych stołach. To przygotowywany na wiele sposobów, obowiązkowy element w zestawie świątecznych wypieków. Prosty i szybki w przygotowaniu, jeśli skorzystamy z gotowej masy makowej.

Dawniej obowiązkowo na drożdżowym spodzie i z własnoręcznie wykonaną, domową masą makową.

Dziś najchętniej pieczony w formie  placka na kruchym spodzie, z wierzchem oblanym płynnym lukrem, posypanym startą, aromatyczną skórką z pomarańczy lub klasycznym cukrem pudrem.

 

Składniki na kruchy spód:

-1½ szklanki mąki pszennej
-½kostki masła
-2 jajka
-torebka cukru waniliowego
-2 łyżeczki cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Składniki na masę:

-60 dag masy makowej
-2 jajka
-15 dag orzechów włoskich
-15 dag rodzynek
-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

Do posiekanego masła stopniowo dodajemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i jajka. Zagniatamy dokładnie ciasto, po czym rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Wstawiamy do  piekarnika na 25 minut i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200° C.

Przygotowanie masy:

W jednej misce łączymy masę makową z rodzynkami, posiekanymi orzechami i cukrem pudrem. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.

Połączenie całości:

Na upieczony wcześniej spód nakładamy przygotowaną masę i pieczemy przez ok. 30- 40 minut (w zależności od grubości warstwy) w temperaturze 170° C. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować całość płynnym lukrem przygotowanym z połączenia pół szklanki pudru z kilkoma łyżkami ciepłej, przegotowanej wody.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ DROŻDŻOWY SPÓD?

Składniki:

-kostka masła
-szklanka cukru
-1½ szklanki mąki pszennej
-6 żółtek
-5 dag drożdży
-½ szklanki mleka

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Do tego dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże oraz mąkę. Ciasto wykładamy na natłuszczoną formę i pieczmy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.

 

PROSTY PRZEPIS NA DOMOWY BISZKOPT

Składniki:

-kostka masła
-szklanka cukru
-2 szklanki mąki pszennej
-5 jajek
-½ torebki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Masło ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Do tego stopniowo dodajemy żółtka i mąkę, a na koniec pianę z białek. Ciasto rozsmarowujemy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15 minut.

 

(Przeczytano 122 razy)